Cât câștigă un chelner în diferite țări europene și de ce nu mai este atât de rentabil să lucrezi „afară”

de: Redacția BZI
22:00, 05 oct. 2024

Mulți români visează să obțină slujbe mai bine plătite în Europa. Unii vor să se stabilească în vest, alții doar să pună niște bani deoparte și să se repatrieze la un moment dat. Toți cred că este mult mai bine în afară și că salariile sunt mai mari sau mult mai mari.

În țările unde cei mai mulți români au plecat de-a lungul timpului, Italia și Spania, salariul lunar al unui chelner este în jur de 1200 de euro. Evident diferă în funcție de regiune, oraș, dacă este sau nu o zonă turistică. La care se adaugă evident bacșișurile. În condițiile în care și în România salariile au mai crescut în ultimii ani, iar o chirie în cele două țări menționate pleacă de la câteva sute de euro de persoană, poate nici nu mai este o afacere. A strânge ceva economii este oricum extrem de dificil.

Cât câștigă un chelner în Spania, Italia sau Franța

Dacă mergem în Franța, lucrurile stau mai bine, un chelner poate obține aproape 2000 de euro pe lună, dar și chiriile și costul vieții sunt mai mari. Cel mai rentabilă pare a fi opțiunea de a găsi un job în horeca în Germania, Elveția sau în țările nordice. Dificultățile rezultă însă din obligația de a cunoaște limba (germana nu este ușor de învățat sau suedeza) și din necesitatea de adaptare la o climă destul de vitregă și la obiceiuri complet diferite de cele de acasă.

De multe ori, chiar spaniolii, atunci când nu au familie și obligații și nimic nu-i ține în Spania, preferă să caute de muncă în tări mai bogate, precum Anglia, Elveția sau Germania. Decizia vine și din spirit de aventură, dar mai ales pentru a strânge ceva bani. O spaniolă care trăiește în Elveția dezvăluie ce bani a reușit să economisească lucrând ca chelneriță în țara în care a plecat, arată ABC.

Este cazul Sarei, o spaniolă care a petrecut ultimele trei luni lucrând ca chelneriță în țara elvețiană. Tânăra, care a împărtășit de mai multe ori, pe TikTok, experiența ei și nu a avut niciodată probleme să vorbească despre bani, a arătat cam cât a reușit să acumuleze în contul bancar în doar câteva luni de muncă.

Cât a economisit lucrând ca chelneriță în Elveția

Întrebată despre banii pe care a reușit să-i economisească după ce a lucrat în Elveția, spaniola a răspuns sincer: „Cât am reușit să economisesc în Elveția? Ce vă place să vorbiți despre bani, nu-i așa?”, a spus ea în fața numeroaselor întrebări primite în jurul acestui subiect în ultimele săptămâni.

Sara a explicat că pentru munca sa de chelneriță într-un restaurant câștigă aproximativ „3.900 de franci, plus bacșișuri, care sunt în medie cel puțin 500”. La acest salariu lunar, care corespunde salariului minim din țară, trebuie scăzute taxele obișnuite, chiria și cheltuielile cu mâncarea, așa că suma este de obicei mai mică, după cum a precizat.

„După ce scot totul, am reușit să economisesc cam 9.000 de franci, un pic mai puțin”, a dezvăluit spaniola, ceea ce se ridică la puțin peste 9.500 de euro în doar trei luni de muncă servind într-un local.

Chelnărița a subliniat că, mutându-se în Elveția pentru a lucra, intenția sa principală a fost „să facă sezonul de trei luni” și apoi să folosească banii economisiți pentru călătorii, ceea ce a fost și baza conținutului său. „După aceea, voi reveni să fac sezonul din nou”, a confirmat spaniola, care a fost foarte mulțumită de ceea ce a câștigat în câțeva luni. „Mai ales cu economiile pe care le am deja, cu aceasta pot călători minimum șapte sau opt luni”, a precizat.

„După ce scot totul, am reușit să economisesc cam 9.000 de franci. Mai ales cu economiile pe care le am deja, cu aceasta pot călători minimum șapte sau opt luni.”

Nu și-a permis niciun răsfăț pentru a putea economisi bani

Pentru a obține această sumă considerabilă, a menționat că a petrecut acest timp „dormind pe un canapea” pentru a economisi bani de cazare. „Împart o cameră, am avut două locuri de muncă timp de o lună, fără zile libere, mergând la lucru de luni până duminică”, a clarificat această fată, care aproape că nu a avut timp liber în timpul șederii sale în Elveția și care nu a cheltuit bani pe răsfățuri, cum ar fi ieșirile în oraș sau cumpărarea de haine.

După toată această muncă grea, Sara a avertizat că a fost un drum foarte greu de parcurs: „Sunt foarte mândră, dar de asemenea sunt foarte obosită. Mi-e dor să dorm într-un pat, nici nu vă puteți imagina”, a glumit ea.