Cât câștigă o bonă în Iași, în 2024? Majoritatea nu au contract de muncă și încasează lunar mai mult decât un salariu minim pe economie
În ultimii ani, cererea pentru bone în Iași a crescut semnificativ datorită numărului mare de familii tinere care au nevoie de ajutor în creșterea și supravegherea copiilor. În general, salariul unei bone care lucrează full-time în Iași variază între 2.500 și peste 3.000 de lei pe lună, în funcție de experiență, dar acesta poate crește sau scădea în funcție de experiență, program, sarcini și alte cerințe specifice.
Cât este salariul unei bone în Iași, în funcție de experiență
O bonă debutantă care lucrează în Iași are un salariu de 2.500 de lei net/lunar, pentru un program full-time. Bona lucrează în jur de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Cele cu mai multă experiență și cu recomandări pot solicita salarii mai mari, iar cerințele speciale, precum supravegherea de noapte, orele suplimentare sau munca în weekend, pot adăuga venituri suplimentare. Astfel, salariul poate ajunge la peste 3.000 de lei net, lunar.
Unele familii preferă bonele cu o vârstă mai înaintată, cum sunt persoanele pensionare, care au peste 60 de ani. Acestea sunt solicitate datorită experienței, dar și pentru că au răbdare cu copiii. Pentru bonele cu o vârstă mai înaintată, salariile se situează între 2.500 – 3.000 de lei, în funcție de responsabilitățile asumate. Multe dintre acestea au experiență anterioară cu proprii copii sau nepoți și pot oferi o atmosferă caldă și un mediu stabil pentru copil.
„Ținând cont de faptul că o bonă nu lucrează cu carte de muncă, nu i se decontează transportul și stă 8 ore pe zi, 2.800 de lei pe lună e foarte bine. Familia unde lucrez a dorit o bunicuță ca mine, pentru că știu că odată cu vârsta, am și experiență. Eu am salariu de 2.800 plus transport plătit. Ceea ce se cere de la mine este să am grijă de copil, ocazional, să gătesc ceva ușor”, afirmă Maria Chiriac, în vârstă de 53 de ani, care lucrează ca bonă de mai mult timp.
Studentele din Iași se angajează ca bone
Multe studente sunt interesate să lucreze ca bone, în special cele care studiază psihologia, pedagogia sau asistența socială, ajungând la salarii lunare de 1.500 – 2.000 de lei pentru un program part-time. Studentele care sunt masterande și au mai mult timp liber în timpul zilei, au posibilitatea să lucreze full-time și să câștige în jur de 2.700 – 3.000 de lei, peste salariul minim pe economie.
„Eu sunt la master acum. Încep programul ca bonă la 8 dimineața și termin la ora 16:00 sau 17:00, în funcție de ce orar am la facultate. Uneori, părinții fetiței cu care stau au nevoie să iasă în weekend sau au ceva treabă prin casă. Vin acasă la ei și am grijă de copil. Cu programul meu, mereu fac 3.000 de lei pe lună, ținând cont că sunt plătită cu 21 de lei pe oră. Nu sunt angajată cu carte de muncă, contract”, susține Gabriela Muraru, 23 ani, studentă la master.
În Iași, pe lângă opțiunea de a găsi o bonă prin recomandări sau grupuri pe Facebook, există și companii specializate care facilitează angajarea bonelor, oferind servicii de selecție și verificare a candidaților. Aceste agenții ajută părinții să găsească rapid o persoană de încredere și, de obicei, se asigură că toate formalitățile sunt îndeplinite legal, inclusiv plata contribuțiilor și taxelor către stat. Totuși, mulți părinți aleg să caute bone pe cont propriu, fie prin recomandări, fie prin anunțuri online, evitând astfel costurile suplimentare de angajare printr-o agenție. Astfel, preferă să ofere bonei o remunerație directă, fără să implice taxe și impozite, ceea ce reduce cheltuielile totale pentru familie. Majoritatea bonelor din Iași sunt plătite la negru, după cum au susținut acestea.
Salariul unei bone full-time în Iași variază în funcție de experiență și cerințe, însă părinții au opțiuni diverse pentru a alege pe cineva potrivit nevoilor și bugetului lor, datorită multiplelor variante care sunt prezente în oraș și pe rețelele de socializare.