Cât antigel trebuie să bei ca să mori? Tot ce trebuie să știi despre intoxicația cu etilenglicol

de: Bianca Rebegea
10:42, 13 iun. 2022

Ești curios să afli cât antigel trebuie să bei ca să mori? În acest articol, îți vom dezvălui tot ce trebuie să știi despre intoxicația cu etilenglicol și ce măsuri ar trebui să iei, dacă ai ingerat accidental o cantitate, mai mare sau mai mică, de antigel.

Antigelul constă într-un lichid pe bază de apă, format dintr-o mulțime de solveți și aditivi. De pildă, propylen-glycolul este un aditiv non-toxic, care îi conferă apei proprietatea de a fierbe la o temperatură mult mai ridicată, ajungând chiar și la 140 de grade Celsius. În legătură cu ceilalți aditivi, aceștia fac ca punctul de îngheț să scadă, în așa fel încât antigelul să nu înghețe până la -50 de grade Celsius. Un alt rol esențial al antigelului este acela de a împiedica formarea de depuneri și oxidarea în interiorul circuitului de răcire, grație agenților de curățare, din componența acestuia.

Află, în rândurile care urmează, ce cantitate de antigel poate duce la deces și care sunt recomandările medicilor, pentru a evita intoxicația cu etilenglicol.

Antigelul constă într-un lichid pe bază de apă, format dintr-o mulțime de solveți și aditivi.

Cât antigel trebuie să bei ca să mori?

Specialiștii sunt de părere că doza toxică de etilenglicol este mai mare de 0.5 mL/kg (circa 0.5 g/kg), iar doza letală este egală cu 1.4 mL/kg (aproximativ 1.5 g/kg) sau 100 mL pentru adulții cu o greutate de 70 de kilograme. Între 4 și 12 ore de la ingestie pot apărea următoarele simptome: depresie cerebrală, hipertensiune arterială, insuficiență pulmonară și scăderea diurezei cu insuficiență renală acută. Mai mult, precipitarea oxalatului de calciu în cortexul renal poate duce la scăderea filtrării glomerulare și la insuficiență renală. Astfel, calciul este consumat în circulația renală și se poate ajunge la hipocalcemie.

Persoana care a băut antigel, accidental sau nu, poate prezenta amețeli, agitație psiho-motorie, tahicardie, hipertensiune arterială și vărsături. În unele cazuri, se poate ajunge la comă și convulsii.

Faza cardiopulmonară, care începe la aproximativ 24 de ore de la înghițirea antigelului, este carcterizată de dispnee, hiperventilație, tahicardie, ciaznoză sau hipertensiune arterială.

Fiindcă starea pacientului se gravează rapid, se poate ajunge la deces. Șansele de supraviețuire sunt crescute doar de tratamentul rapid, administrat de medici. Chiar dacă pacientul nu prezintă niciun simptom, acesta trebuie adus, de urgență, la spital, pentru a elimina elementul toxic și pentru a preveni instalarea leziunilor renale reversibile.

Specialiștii sunt de părere că doza toxică de etilenglicol este mai mare de 0.5 mL/kg (circa 0.5 g/kg), iar doza letală este egală cu 1.4 mL/kg (aproximativ 1.5 g/kg) sau 100 mL pentru adulții cu o greutate de 70 de kilograme.

Recomandări pentru a evita intoxicația cu etilenglicol

Având în componență substanțe extrem de toxice, antigelul trebuie depozitat în recipiente etichetate. Din cauza culorii și a gustului dulce, acesta poate fi, cu ușurință, confundat cu diferite lichide de uz casnic. De cele mai multe ori, antigelul este confundat cu băuturile alcoolice, ceea ce crește riscul de intoxicație.

Gravitatea intoxicației depinde de cantitatea de antigel ingerată (chiar și 0,5 ml/kgc (0,5 g/kg) au efecte toxice; doza letală este de 1,4 ml/kgc (1,5 g/kg)), de vârstă (copiii fac forme mai severe), de bolile asociate, dar și de rapiditatea tratamentului.

Intoxicația cu etilenglicol se manifestă ca starea de ebrietate, prin amețeli, tulburări digestive (grețuri, vărsături), tulburări neuro-psihice (vorbire lentă și cu greutate, mers ebrios, euforie), somnolență, convulsii, pierderea cunoștinței, dar și prin comă, apnee sau colaps.

Pentru a evita o tragedie, se recomandă depozitarea adecvată a antigelului, într-un spațiu separat și izolat de alte produse de uz casnic, acolo unde copiii nu au acces. Mai mult, este indicată păstrarea acestui lichid toxic în ambalajul original, fiind interzisă tranferarea lui în sticle obișnuite (în acest fel, antigelul nu va mai fi confundat cu băuturile alcoolice sau cu unele sucuri).