Castraveți murați la soare: Crocanți și aromați, perfecți alături de un grătar!
În această perioadă, multe gospodine aleg să nu mai cumpere murături, ci să facă singure acasă. Cu siguranță cei mai căutați și mai simplu de făcut sunt castravețiiu murați la soare.
Rețeta este una foarte simplă, având nevoie doar de castraveți, usturoi, mărar și sare. Însă, pentru a avea parte de niște castraveți murați crocanți și aromați sunt câteva trucuri de care trebuie să țineți cont.
Fiind cald, multă lume alege în această perioadă să iasă la iarbă verde și să facă un grătar. Și ce poate merge mai bine cu o carne suculentă de-abia luată de pe grătar decât niște castraveți murați crocanți.
În anumite părți ale țării castraveții murați la soare se mai numesc și covăsiți, adică se acresc asemeni laptelui dulce acrit cu ajutorul unei porții mici de smântână sau de covăseală.
Castraveți murați la soare: Cum să fie gata în doar câteva zile
Pentru un borcan de 4 kg aveți nevoie 4 kg de castraveți tari și țepoși, 2-3 ardei iuți, 4 de tije de mărar uscat, 4-5 căței de usturoi și o lingură jumătate de sare pentru fiecare litru de apa.
Reţeta este foarte simplă şi garantat după 3, maximum 4 zile, aveți niște castarveți murați ca la carte, crocanți și aromați.
Pentru început, castraveții se curăță de codițe, se taie capetele și se crestează cam de un centimetru.
Într-un borcan de 4 kg, bine spălat în prealabil, se pun jumătate din tijele de mărar și usturoiul.
Castraveții se pun în picioare și se indeasă cat se poate de bine. Pe urmă, se pune al doilea strat de castraveți și ardeii iuți. Deasupra se pune restul de mărar.
În momentul în care puneți apă în borcan aveți grijă câtă sare puneți. Indicat ar fi să puneți apa peste castraveți, după care să o scoateți pentru a ști cu exactitate de câtă sare aveți nevoie. Pentru fiecare litru de apă trebuie să puneți o lingură și jumătate de sare. După ce ați pus sarea, aveți grijă să amestecaț ibine până ce sarea se dizolvă. După, turnați amestecul peste castraveții din brocan și acoperiți cu o farfurioară.
Puneți pe borcan o farfuriaoră
Veți putea observa că în momentul în care începe să fermenteze lichidul se va umfla. Se folsoește doar o farfuriuță pentru a permite gazelor să iasă din borcan. Așa după cum le spune și numele, borcanu lde acstraveți trebuie pus la soare pentru a se mura
Chiar de a doua zi de stat la soare începe fermentarea și lichidul se tulbură. Pe măsură ce procesul murării se intensifică, lichidul din borcan va deveni tot mai opac.
Dacă este foarte cald, deja din a treia zi castraveții ar trebui să fie murați. Borcanul cu castreveți murați vara se păstrează foarte bine în frigider. Dacă au floare castreveții, moarea trebuie strecurată printr-o sită fină și sterilizată. Castraveții vor rezista, la frigider, aproxiamtiv 10-12 zile.
Foarte important pentru persoanele care țin cure de slăbire este bine de știut că acești catsraveți murați la saore au doar 12 calorii la 100 de grame.