Castraveți la oțet la borcan de 800g. Cea mai bună rețetă pentru iarnă

de: BZI.ro
14:40, 25 nov. 2024

Castraveți la oțet la borcan de 800g, o rețetă ușor de pregătit și perfectă pentru iarnă. Murarea legumelor este o metodă tradițională de a păstra gustul și prospețimea verii pe tot parcursul anului.

Castraveții nu sunt doar murați în oțet sau saramură, ci și pasteurizați prin încălzire, ceea ce le crește semnificativ durata de valabilitate. Acest proces sigilează legumele în borcane etanșe și îi protejează de bacterii și mucegai.

Castraveți la oțet la borcan de 800g

Există o varietate largă de rețete, de la castraveți murați dulci și acri și până la variante picante cu usturoi, muștar și mărar. Pentru această rețetă ai nevoie de 1 kilogram de castraveți, 1 legătură de frunze de mărar, 1 lingură de boabe de piper, 1 linguriță de semințe de muștar galben, între jumătate și 1 cană de oțet de vin alb, între 3 și 6 căni de apă și între 3 și 6 linguri de sare de mare.

Un secret este să presari castraveții sau feliile de castravete cu puțină sare și să-i lași în saramură peste noapte sau timp de 12 ore. Acest ingredient îndepărtează excesul de umiditate din legume, ceea ce contribuie la o textură crocantă. De asemenea, intensifică aroma și îmbunătățește durata de valabilitate, deoarece excesul de apă nu diluează oțetul.

Înainte de a începe, va trebui să sterilizezi borcanele. Pentru acest pas, cel mai simplu este să pui recipientele într-un vas adânc, să le acoperi cu apă și apoi să le fierbi în timp ce pregătești totul. Borcanele sunt, evident, foarte fierbinți, așa că ai grijă când le scoți și le umpli.

Mai întâi, spală castraveții, usucă-i și, în funcție de preferințe, poți să-i tai în sferturi, pe lungime, sau în felii, pentru un rezultat mai tradițional. Ulterior, combină jumătate de cană de oțet de vin alb, 3 căni de apă și 3 linguri de sare într-o cratiță și pune amestecul la fiert. Așează castraveții, frunzele de mărar, boabele de piper și semințele de muștar în borcane, după care toarnă amestecul fierbinte peste și sigilează imediat recipientul.

Cantitatea de oțet, apă și sare de care ai nevoie va varia în funcție de dimensiunea borcanului, precum și de cât de strâns sunt așezați castraveții. Dacă recipientele tale nu se umplu până sus, fierbe o cantitate suplimentară în aceleași proporții până ai suficient pentru a umple borcanele până la margine. Castraveții murați vor fi gata de mâncat după o săptămână și vor continua să se îmbunătățească timp de până la 6 luni. Păstrează recipientul la temperatura camerei până la deschidere, iar apoi, odată deschis, în frigider pentru a rămâne proaspăt.

Cele mai bune rețete pentru iarnă

Pentru rețeta de coajă de pepene murat în stil vechi ai nevoie de 1 pepene verde mediu, un sfert de cană de sare 1 lămâie medie, 4 căni și jumătate de zahăr granulat, 2 căni de oțet alb distilat, 2 căni de apă. Pentru condimente, în funcție de preferințe, poți folosi 11 bețe de scorțișoară, 2 lingurițe de cuișoare întregi și 1 linguriță de piper măcinat. Este foarte important să fii atent la ingredientele pe care le alegi și cantitatea pe care o folosești, deoarece riști să provoci reacții alergice.

După ce ai pregătit ingredientele, taie coaja de pepene verde în cuburi, eliminând coaja verde exterioară. Adaugă peste aceasta suficientă apă rece pentru a acoperi complet și un sfert de cană de sare pentru fiecare litru de apă folosit, apoi amestecă până se dizolvă. Acoperă și lasă să se înmoaie la temperatura camerei peste noapte. A doua zi, scurge bine coaja de pepene, pune-o într-o oală cu apă rece și fierbe la foc mediu. Mai departe, adaugă feliile de lămâie, zahărul, oțetul alb distilat, apa, 4 dintre bețele de scorțișoară, cuiele întregi și piperul și lasă la fiert la foc mediu, amestecând frecvent, până când coaja devine translucidă și amestecul se reduce în volum. La final, umple borcanele pentru conserve, adaugă un băț proaspăt de scorțișoară în fiecare și toarnă siropul fierbinte în borcane, acoperind coaja.

O altă rețetă delicioasă pentru iarnă este cea de conopidă murată. Astfel, pentru aceasta ai nevoie de 1 lingură de condimente pentru murături, 1 conopidă, 1 cană de oțet de mere, 1 cană de apă, 1 linguriță de sare pentru murături și jumătate de linguriță de zahăr. Împarte condimentele pentru murături între 2 borcane de 225 de grame sau 1 borcan de 450 de grame.

Înainte de toate, spală și taie conopida în buchețele mici, aruncând orice frunze sau bucăți mari de tulpină, apoi pune-le în borcan. Într-o cratiță mică, amestecă oțetul, apa, sarea pentru murături și zahărul și pune la fiert, mixând pentru a dizolva ingredientele. Toarnă lichidul peste conopidă, umplând borcanul și lăsând un mic spațiu. Legumele ar trebui să fie complet acoperite, dar s-ar putea să nu folosești toată saramura. La final, pune capacul și lasă recipientul să se răcească la temperatura camerei înainte de a transfera la frigider. Dacă vrei să îl depozitezi în cămară, sterilizează la fel ca în cazul rețetei de castraveți la oțet la borcan de 800g.