Castraveți covăsiți la soare cu pâine. Rețetă de murături pentru iarnă

de: BZI.ro
13:39, 06 sept. 2023

Acești castraveți covăsiți la soare pot fi păstrați și pentru sezonul rece, folosind una dintre cele două metode de conservare pe care le veți regăsi mai jos. Rețeta de față este una foarte veche, specifică bucătăriei ungurești. Castraveții murați la soare sunt ușor de pregătit și de conservat pentru iarnă. Gustul lor rămâne asemănător castraveților murați în timpul verii chiar și iarna.
Să vedem de ce ingrediente este nevoie pentru a pregăti această delicatesă. Condimentele se adaugă după gust. Astfel, trebuie să pregătiți castraveți cornișon, sare grunjoasă pentru murături, apă, mărar, cimbru, căței de usturoi, boabe de piper, pâine, tifon, și bineînțeles borcane. La 2 litri de apă se pun 4 linguri rase de sare.

Prepararea castraveților covăsiți cu pâine

Castraveții se spală bine în apă rece. Se taie puțin din ambele capete și se crestează în 4, dar nu în totalitate, pentru a nu se desface. Este recomandat să utilizați castraveți de mărime medie, nu prea mari și nici prea mici. Daca doriși să puneți la murat o cantitate mare de castraveți, o variantă ar fi gălețile mari de plastic cu capac. Mărarul uscat (flori și tije) se spală bine și se așează pe fundul vasului. Cimbrul se pune și el deasupra mărarului. Peste mărar și cimbru, așezăm castraveții crestați. Legăm 2-3 felii de pâine în tifon (puteți folosi și un voal mai dens pentru a lega pâinea), și le punem peste castraveți. Acest pas este necesar pentru ca pâinea să nu se împrăștie atunci când va fi îndepărtată. Adăugăm boabe de piper și câțiva căței de usturoi, după gust. Puteți adăuga și ardei iute pentru un gust mai picant. La o găleată de 10 kg este recomandat un ardei iute. Pentru borcane mai mici, îl puteți secționa.

Puneți apa la fiert și adăugati sarea (la 2 litri de apă se pun 4 linguri rase de sare). Lăsăm pe foc până când sarea se dizolvă. După ce sarea s-a dizolvat, lăsăm apa să se “răcorească” până ajunge călduță. După aceea, turnăm apa peste castraveții din vas. Deasupra așezăm o farfurie pe post de capac și scoatem vasele cu castraveți la soare. Este important ca borcanele să stea mereu la căldură pentru a asigura fermentarea continuă. În aproximativ 4 zile, castraveții vor fi murați. După ce sunt murați, îndepărtăm pâinea, scoatem castraveții într-un vas și strecurăm zeama printr-o sită cât mai densă în alt vas. Condimentele se aruncă. Castraveții se pun în borcanele spălate și uscate.

Metode de conservare pentru iarnă

Dacă doriți să îi conservați pentru iarnă, puteți folosi fie metoda sterilizării, fie cea cu praf conservant.
Metoda sterilizării începe cu aranjarea castraveților murați în borcane bine spălate. Turnați apoi zeama murată peste castraveți astfel încât să nu umpleți complet borcanele, și închidem capacul, dar nu foarte strâns! Într-un vas, punem unul sau două prosoape de bucătărie, așezăm borcanele în el, și turnăm apă caldă până ajunge la umărul borcanelor. Vasul cu borcane se pune pe foc, iar de îndată ce apa începe să clocotească, se lasă la sterilizat timp de 10 minute. Borcanele se scot, se strâng capacele mai tare și se pun la uscat între pături până a doua zi.

Metoda cu praf conservant presupune în primul rând aranjarea castraveților covăsiți în borcane. După, adăugați un vârf de cuțit de praf conservant sau salicil în fiecare borcan. Zeama strecurată se pune la fiert până dă în clocot, și apoi se toarnă în borcane. Se închid capacele, iar borcanele se pun la uscat între pături. Indiferent de metoda folosită, după ce au stat la uscat, se scot și se pun pe raft. Inițial, zeama va fi tulbure. Însă nu vă faceți griji, după o săptămână de odihnă aceasta se va limpezi.