Castravete amar sau „insulină verde”. O legumă intens studiată pentru potențialul său de a combate cancerul și diabetul

de: BZI.ro
12:45, 22 feb. 2024

Castravetele amar, cunoscut și sub denumirea de „insulină verde”, a fost catalogat ca un posibil remediu pentru diabet și cancer în urma a numeroase studii. Oamenii de știință din străinătate au făcut cercetări asupra acestei legume și au descoperit că extractul de castravete amar poate avea efecte benefice în inhibarea creșterii și răspândirii tumorilor canceroase.

Castravetele amar este un leac minune pentru cei cu diabet de tip 2

Castravetele amar este cultivat pentru beneficiile sale atât alimentare, cât și medicinale. Este considerat benefic pentru persoanele afectate de diabet, fiind de ajutor în gestionarea acestei afecțiuni, în special în cazul celor care nu au început încă tratamentul cu insulină, precum cei cu diabet de tip 2. Specialiștii susțin faptul că consumul de castravete amar poate duce la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge, datorită compoziției chimice deosebite a acestei legume, în special a fructelor de Momordica Charantia.

Studiile realizate de către cercetătorii de la Universitatea Saint Louis din Missouri au implicat teste extinse pe șoareci de laborator, iar rezultatele preliminare sugerează că castravetele amar ar putea fi eficient în combaterea răspândirii cancerului. Această legumă, folosită de secole în medicina tradițională indiană, a câștigat popularitate în rândul cercetătorilor poziționându-se ca o sursă valoroasă de compuși cu potențial terapeutic în tratarea unor afecțiuni precum diabetul și cancerul.

„Următorul nostru pas este de a efectua un studiu pilot la persoanele cu cancer pentru a vedea dacă extractul de castravete amar are beneficii clinice și este o terapie suplimentară promițătoare pentru tratamentele actuale”, au precizat cercetătorii care au efectuat acest studiu.

Castravetele amar este o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. O porție de 100 de grame din această legumă furnizează aproximativ: 147 mg de potasiu, 13 mg de magneziu, 24 mg de fosfor și 84 mg de vitamina C. De asemenea, conține doar 17 calorii, 0,2 grame de grăsimi și 2,8 grame de fibre. Cu toate acestea, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate cauza efecte secundare precum diaree, greață, vomă și scăderea nivelului de zahăr din sânge. Totodată, poate interacționa cu medicamentele utilizate în tratamentul diabetului. Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de castravete amar, deoarece acesta poate provoca sângerări, contracții vaginale și chiar avort, potrivit oamenilor de știință.

Cât costă și cum se recomandă a fi consumat

Prețul unui kilogram de castravete amar se învârte în jurul sumei de 30 de lei atunci când este achiziționat direct de la producători. Pe internet, se găsesc diverse anunțuri de vânzare a acestor legume, iar agricultorii își informează clienții despre beneficiile consumului de castravete amar, menționându-le că ajută la reglarea glicemiei și la scăderea colesterolului.

În cazul în care gospodinele doresc să planteze castraveți amari, pot achiziționa semințe la plic la un preț de aproximativ 7 lei per bucată. De asemenea, semințele sunt disponibile și pentru vânzare individuală, la un preț de aproximativ 0,80 de bani pe bucată, conform unui anunț postat de un agricultor pe platforma OLX.

Elena Calotă, o legumicultoare din județul Gorj, ne oferă o metodă simplă și delicioasă de a consuma castravetele amar. Această recomandă să fie tăiat în felii și să fie consumat alături de fructe precum coacăze negre sau roșii, mure, sau alte fructe cu un indice glicemic scăzut. Apoi, se pot adăuga două felii de lămâie, un cub de gheață, o cană cu apă, pentru a prepara un fresh care să ofere organismului o doză de vitamine cu jumătate de oră înainte de masă. Această metodă nu doar că adaugă prospețime și savoare, dar și o valoare nutritivă suplimentară dietei zilnice.