Case vândute la preţul de 1 euro. În ce ţară sunt chilipirurile

de: Elena Nicoleta BUJOR
16:03, 11 iun. 2020

Case vândute la preţul de 1 euro. Pandemia globală de coronavirus a pus capăt multor experiențe de călătorie. Având în vedere contextul actual, pe piața imobiliară s-au înmulțit locuințele la preț de chilipir. Comunitatea Cinquefrondi din regiunea sudică a Calabriei, Italia vinde case cu un euro.

Case vândute la preţul de 1 euro

Pare o ofertă greu de crezut, însă este cât de poate de adevărat. Ofertele par să fie mai bune ca niciodată în Italia. Cinquefrondi este o comunitate din regiunea sudică a Calabriei, Italia, care pune la dispoziţie locuinţe la preţul de doar 1 euro. Acesta este ”un sat fără Covid”, după ce a supraviețuit virusului, speră că acest lucru va atrage cumpărători pentru casele pe care le scoate pe piață la prețul de doar 1 euro.

Scopul comunităţii ca și a altor destinații turistice care fac oferte similare, este de a inversă o tendință de depopulare provocată de tinerii care se îndreaptă spre marile orașe, în căutarea unui loc de muncă.

În Cinquefrondi, primarul Michele Conia consideră sarcină atât de serioasă încât i-a dat un nume de cod: „Operațiunea Frumusețe”.

„Găsirea de noi proprietari pentru numeroasele case abandonate pe care le avem este o parte cheie a operațiunii de înfrumusețare pe care am lansat-o pentru a recupera părțile degradate, pierdute ale orașului”, spune Conia, primarul Cinquefrondi.

Alte locuri de unde poţi cumpăra case la preţ de chilipir

În alte zone din lume, autorităţile oferă teren gratuit persoanelor doritoare sau casele costă mai puţin decât o pizză. Motivul principal este depopularea. Tinerii părăsesc locul natal pentru a pleca în oraşe mari şi a-şi găsi un loc de muncă bine plătit.

Roubaix, un mic oraş din Franţa, la graniţa cu Belgia, este un exemplu unde poţi achiziţiona o casă cu 1 euro.

Oraşul Cobridge din Anglia oferă de asemenea posibilitatea achiziţionării unor case cu doar 1 euro. Motivul este acelaşi, de a atrage locuitori în oraş şi de a nu avea case abandonate.

În Liverpool, Anglia, se oferă case la un euro pentru a transforma locuinţele darapante în case frumoase.

Carrega Ligure, Italia, o altă zonă unde s-a creat acest proiect pentru a atrage noi locuitori în sat. Aici locuiesc doar 98 de persoane, în prezent.

Autorităţile din Hokkaido, Japonia, oferă teren gratuit tuturor doritorilor.

Lecce Nei Marsi, Italia, este situat în inima regiunii Abruzzo din Italia. Aici, bunurile imobiliare se vând cu doar un euro pentru că proprietarii vor să scape de casele vechi.

Rappottenshteyn, Austria, se confruntă cu aceeaşi problemă gravă, depopularea. Autorităţile oferă teren gratuit tuturor care vor să-şi înceapă o nouă viaţă aici şi să-şi întemeieze o familie în maximum 10 ani.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti

– Casa nu trebuie vândută în primii cinci ani de la cumpărare;

– Bunurile imobiliare nu pot fi vândute;

– Ofertă valabilă doar pentru persoane care lucrează sau doresc să locuiască în zonă;

– Folosirea materialelor de construcţie ecologică;

– Păstrarea stilului arhitectural al casei;

– Construirea pe terenul primit gratuit în maximum trei ani o casă;

– Proprietarul trebuie să plătească toate taxele notariale şi de cadastru;

– În cazul în care nu sunt respectate condiitiile impuse fiecare ţară, se va plăti o amendă de 12.000 de euro.