Cascada Lotrișor, o frumusețe ascunsă sub nasul nostru!

de: Redacția BZI
14:45, 15 oct. 2024

Cascada Lotrișor se află în Parcul Național Cozia și este făcută artificial, de om. Chiar și așa, aceasta atrage anual mulți turiști care ajuns să viziteze această zonă pitorească.

Cascada Lotrișor se află pe Valea Lotrișorului, în Munții Căpățânii. Ea reprezintp un obiectiv turistic în Parcul Național Cozia, altitudinea cascadei fiind între 485 și 515 de metri, deci are o cădere a apei de aproximativ 30 de metri.

Cum ajungi la Cascada Lotrișor

Cascada Lotrișor este singura din România care trece printr-un tunel lung de 20 de metru înainte de cădere, dar acesta nu este singurul lucru care o face unică în țara noastră.

Cascada Lotrișor a fost făcută artificial, în anii 1970 – 1971, când a fost refăcut drumul forestier și pârâul a fost deviat printr-un tunel săpat în stâncă. Așadar, se poate ajunge deasupra cascadei urcând o potecă, iar dacă apa este scăzuăt, poți merge în amonte și prin tunel.

Accesul la cascadă se face pe un drum forestier de pe DN 7 înspre Sibiu, la aproximativ 7 kilometri de Călimăneşti-Căciulata. La ieşirea din Defileul Oltului, mai sunt de parcurs aproximativ 2 kilometri pe drumul forestier care duce la bazinul Lotrişor. Până la cascadă se poate ajunge pe jos sau cu maşina, la fel cum poți ajunge și la Cascada Ciucaș.

Drumul are un marcaj cu dungă albastră verticală, așa că trebuie doar mergi înainte. De greșit e imposibil, tot ce trebuie să faci e să mergi până ajungi să te bucuri de minunata cădere de apă.

Parcul Național Cozia este un areal montan cu o mare diversitate geologică, dar și geomorfologică. Se găsesc aici peșteri, cheiuri, văi, păduri, pajiști, creste calcaroase și cascade, printre care și cascada Lotrișor.

Trasee turistice în apropiere de acest obiectic turistic

În jurul cascadei cascadei se pot parcurge patru trasee de căţărare pe versanţi, dar şi unul pe care se poate ajunge până în staţiunea Băile Olăneşti. Parcurgerea traseului montan poate dura și şapte-opt ore, însă este un traseu plăcut, având o dificutate medie.

Stâncile din împrejurimi sunt denumite „Ciobănaşul”, „Ciobanul”, „Fata”, „Baba Dochia” şi „Ursoaica”, și sunt celebre printre cei pasionați de fotografie.
Parcul Național Cozia este situal în partea central sudică a Carpaților Meridionali, este și parcul în care se află Cascada Lotrișor care este de o frumusețe aparte și este un loc ce merită vizitat măcar o dată.

Parcul Național Cozia se întinde pe 17.100 de hectare și se află în județul Vâlcea. Aria naturală este străbătută de drumul național DN7, care leagă Râmnicu Vâlcea de orașul Tălmaciu. Parcul a fost declarată arie protejată, aici găsindu-se ezervația naturală Pădurea Călinești- Brezoi.

Aici se găsește floarea-reginei, clopoțelul de munte, ligularia, angelică, romanița de munte, albăstreaua de munte sau ochiul găinii, fiind la fel de bogat precum este și Parcul Național Retezat. În plus, se găsesc aici șase specii de mamifere: urs brun, râs, lup, liliacul comun, liliacul mare cu potcoavă și liliacul cu urechi late.

În plus, pe lângă Cascada Lotrișor și celelalte obiective turistice există păduri dacice de fag, păduri acidofile, pajiști boreale și alpine pe substrat silicios, grohotișuri silicioase, vegetație lemnoasă, tufărișuri alpine și boreale.