Cascada Angel

de: BZI.ro
23:32, 15 mart. 2012

Salto del Angel (Cascada Îngerului) se gaseste în sud-estul Venezuelei, America de Sud fiind cu 978 m cea mai înalta cascada din lume, (având o treapta de 805 m). Bastinasii au numit-o Kerekupai-Merú ce înseamna „Saritura cea mai adânca” fiind confundata pâna nu demult cu Churún-Merú.

Cascada apartine de Gran Sabana ce este o parte din parcul national Cainama. Cursul cascadei este un afluent al râului Rio Carrao, Salto Angel cade de pe Auyan-Tepui un platou muntos (suprafata 700 km²). Pe timpul caderii apei, (805 m) mai ales în anotimpul secetos, apa este pulverizata, picaturile de apa se preling pe peretii stâncosi fiind colectate intr-o vale adânca intr-un râu torential, dupa un traseu scurt, urmeaza înca o cadere de apa de 200 m adâncime. Alimentarea cascadei cu apa, este realizata prin furtuni cu ploi torentiale, fiind colectate pe suprafata platoului, la marginea acestui platou gasindu-se cascada.

Cu toate ca venezuelanul Ernesto Sánchez la Cruz a descoperit cascada deja în 1910, numele cascadei poarta numele pilotului american Jimmie Angel care a redescoperit cascada în 1933. Redescoperirea cascadei de catre pilotului american se datoreaza întâmplarii, acesta primind o oferta de 5000 de dollari pentru înconjorul muntelui venezuelan. El reuseste sa aterizeze pe platoul unui munte. Pilotul si însotitorul lui au reusit în câteva zile sa separe prin spalare o cantitate apreciabila de aur din albia râului. Numai de la marginea platoului prin cadere (picaj) poate sa paraseasca cu avionul platoul muntos, zburând mai departe în cautare de aur, la data de 16 noiembrie 1933 deasupra canionului râului Rio Churun, descopera cascada impunatoare care îi poarta numele. Doi mai târziu însotit de sotia lui incercarea de a ateriza pe platou esueaza, avionul lui este azi expus în Ciudad Bolivar (Venezuela).

În 1949, o expeditie condusa de fosta corespondenta de razboi, americanca Ruth Robertson, a srabatut canionul Churun în ambarcatiuni cu motor. Ea a zarit pentru prima data cascada la lumina lunii, „un suvoi lung de argint învaluit într-o stralucire galben-rosiatica”.