Casa Verde 2023. Fondurile pentru ieșeni s-au epuizat în primele 5 minute de la deschiderea aplicației. Care sunt următorii pași?

de: Raluca COSTIN
02:00, 08 iun. 2023

Înscrierile pentru regiunea nord-est din programul Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în primele 5 minute de la deschiderea aplicației. Din Iași au fost depuse 3.470 de dosare, iar din regiunea nord-est, 13.974. Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei

Programul Casa Verde 2023 are succes la Iași. Fondurile alocate regiunii nord-est au fost epuizate în primele 5 minute de la deschiderea aplicației pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Din regiunea nord-est s-au depus 13.974 de dosare. Din județul Iași s-au înscris 3.470, 3.564 – Suceava, 1.883 – Neamț, 1.612 – Vaslui, 1.334 – Botoșani, 2.109 – Bacău. Unul dintre ieșenii care s-au înscris rapid în aplicație este Vlad. Vrea să monteze panourile fotovoltaice pe locuința din Ciurea.

„Eu am încărcat documentele pe site într-un minut. Înainte de a pregăti dosarul, mi-am făcut un document Word cu toate datele, documentele ce erau necesare și trebuiau încărcate pe site. Cu o zi înainte de înscrieri le-am pregătit. Este un filmuleț pe YouTube cu toți pașii ce trebuie parcurși pentru înscrierea documentelor. Am văzut că din regiunea nord-est au fost depuse dosarele în primele 5 minute, apoi s-au epuizat fondurile”, susține ieșeanul.

În programul Casa Verde 2023 se acordă 20.000 de lei pe proiect

Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Astfel, beneficiarii trebuie să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei. Pentru înscrierile în platformă va fi nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, contractul de vânzare-cumpărare sau de proprietate al locuinței şi contractul de furnizare a echipamentelor, extrasul de carte funciară.

Ieșenii care sunt selectați în program își aleg firma de instalare care trebuie să monteze panourile fotovoltaice. Iașul este în topul județelor din Moldova, ca număr de dosare depuse în anul 2022, fiind vorba de 1.281. În sesiunea din 2021 a programului derulat au fost depuse 1.281 de dosare din județ prin intermediul cărora s-au solicitat ajutoare financiare în valoare de 25 de milioane de lei.

Firmele de montare a panourilor fotovoltaice au mai multe cereri față de anul precedent

În sesiunea Casa Verde 2023, beneficiarii se vor înscrie singuri în aplicația disponibilă pe site-ul AFM, și nu prin instalator, cum se întâmpla în anii precedenți. După realizarea înscrierii și validarea instalatorilor, beneficiarii își vor alege instalatorul validat cu care vor să implementeze proiectul. Una dintre companiile din Iași care a fost selectată de mulți beneficiari este Clima Therm. Reprezentanții companiei spun că au mai multe solicitări anul acesta din partea ieșenilor care vor să monteze panouri fotovoltaice.

„Anul acesta, față de anul trecut, beneficiarii își aleg instalatorul. Avem solicitări, suntem pregătiți pentru lista cu instalatorii validați. Noi sperăm să fie mare interesul și anul acesta și ar trebui să fie instalate mai repede panourile fotovoltaice, față de ediția precedentă. Când o să se publice lista, oamenii o să se grăbească să aleagă instalatorul pentru verificare și apoi va sta la noi maximum 20 de zile. Apoi vor începe montajele, deci sperăm ca lucrurile să se miște cât mai repede”, susține Valentina Holban, agent de vânzări în cadrul Clima Therm Iași.

În luna iunie 2023 se pot înscrie toți potențialii beneficiari

Potențialii beneficiari din regiunea nord-est și nord-vest au depus deja dosarele. Urmează ca în această lună să se înscrie și persoanele din celelalte regiuni. Înscrierile beneficiarilor din regiunea sud-est, respectiv din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, pot fi făcute în perioada 9 iunie 2023, ora 10:00, 13 iunie 2023, ora 23:59.

Potențialii beneficiari din regiunea sud-Muntenia, respectiv județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, vor putea depune dosarele în perioada 14 iunie 2023, începând cu ora 10:00, 16 iunie 2023, ora 23:59. În ceea ce privește regiunea sud-vest, înscrierile pot fi făcute de potențialii beneficiari din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vrâncea, în perioada 19 iunie 2023, ora 10:00, 21 iunie 2023, ora 23:59. Ultimele înscrieri pot fi făcute în perioada 22 iunie 2023, ora 10:00, 26 iunie 2023, ora 23:59, de către persoanele din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș.

Beneficiarii trebuie să monteze la timp panourile, altfel pierd banii

AFM va publica lista cu firmele acreditate să monteze panourile, care vor primi, la rândul lor, lista cu persoanele care s-au înscris la program, eligibile la finanțare. După finalizarea perioadei de înscriere a persoanelor fizice, acestea au la dispoziție 90 de zile pentru a semna contractele cu firmele de instalare. Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, dar și obținerea certificatului de racordare.

Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național.

Programul Casa Verde 2023 va fi completat de un nou program pentru eficiență energetică, tot în acest an, care presupune acordarea de 25.000 de lei românilor pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și baterii pentru stocarea energiei solare.