Casa Roset-Catargiu, un important monument istoric din Iași, rămâne în paragină! Nicio firmă nu a fost interesată de contractul privind restaurarea
Casa Roset-Catargiu, importantul monument istoric din județul Iași, va rămâne în paragină. Nicio ofertă financiară nu a fost depusă pentru lucrările de restaurare a clădirii
Institutul Național al Patrimoniului încearcă de ani de zile să restaureze clădirea monument istoric din comuna Răducăneni. Nici la procedura de licitație publicată în luna septembrie 2024 nu a fost depusă vreo ofertă financiară.
Casa Roset-Catargiu, un important monument istoric din județul Iași, va rămâne în paragină
Institutul Național al Patrimoniului a publicat pentru a patra oară procedura de licitație privind contractarea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu din comuna ieșeană Răducăneni, în luna septembrie 2024. Valoarea acestuia era de 9.300.218,33 lei, fără TVA, adică 11.067.259,81 lei, cu TVA inclus. Însă, nicio firmă de construcții nu a fost interesată să depună oferta financiară. Astfel, potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația a fost anulată.
„Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertei nu au existat ofertanți care au depus oferta”, se arată în mesajul publicat pe SEAP.
Amintim că, pe data de 16 aprilie 2024, instituția a publicat prima licitație, însă nicio firmă nu a fost interesată de contract, astfel că a fost anulată.
Precizăm faptul că în decursul anilor, la Casa Roset-Catargiu au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare.
„Au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare, a pardoselilor și a tâmplăriei și s-au executat sprijiniri de urgență cu eșafodaj înclinat din lemn la fațada posterioară. În anul 2012, a avut loc un incendiu ce a dus la prăbușirea unor pereți, a majorității planșeelor și a unei mari părți din acoperiș. Porțiunile de învelitoare care se păstrează prezintă pete de rugină și nu sunt etanșe. În urma inspecției vizuale realizate în teren, în cadrul evaluării calitative din Expertiza Tehnică, s-au identificat o serie de degradări importante, suferite de clădire pe parcursul existenței sale. Comparând o fotografie din perioada în care aici a funcționat Spitalul de Psihiatrie cu situația existentă, se pot observa tasări diferențiate, generate de instabilitatea terenului, accentuate de infiltrații, vizibile în scufundarea peretelui de pe latura de sud-vest, remarcată și în Expertiza Tehnică întocmită în anul 2008”, se arăta în caietul de sarcini ale procedurii de licitație.
În clădirea monument istoric trebuia relocat Clubul Copiilor din comuna Răducăneni
Dacă proiectul de restaurare ar fi fost realizat, în clădire ar fi fost relocat Clubul Copiilor din Răducăneni, care funcționează sub coordonarea Palatului Copiilor Iași.
„Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și a altor vizitatori. Accesul principal, în clădire, se va realiza prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scării principale exterioare, prin porticul restaurat. În axul salonului principal, spre fațada posterioară, a fost amenajată sala de teatru și dans. Lângă aceasta va fi sala pentru ecologie și tenis de masă. Tot la nivelul parterului a fost amenajat un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, două vestiare și două grupuri sanitare împărțite pe sexe”, se mai arată în documentele publicate pe SEAP.
Casa Roset-Catargiu, importantul monument istoric din județul Iași, va rămâne în paragină. Nicio ofertă financiară nu a fost depusă pentru lucrările de restaurare a clădirii.