Casa de Pensii a făcut anunțul! Schimbarea care îi vizează pe toți românii
Casa de Pensii a făcut anunțul! Este vorba despre implementarea unui sistem unitar pentru a sprijini toți beneficiarii, care vor putea primi informații despre perioada de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare și multe altele. Iată schimbarea care îi vizează pe toți românii.
Casa de Pensii a făcut anunțul!
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.
„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.
Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său viitor de pensionar.
Românii care riscă să rămână fără pensie
Cetățenii care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să opteze pe care dintre ele dorește să o păstreze. Românii își doresc să lucreze chiar și după ce au îndeplinit condițiile de pensionare. Cei care vor să facă asta trebuie să fie atenți la legislație, o prevedere a noii legi 360/2023 putând să îi lase pe unii dintre aceștia chiar fără pensii în acest an.
Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității. Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:
- soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
- cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
Simona Bucura-Oprescu i-a asigurat pe români că toate pensiile vor fi recalculate.
„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc întreabă: „Dar pensia mea va fi recalculată?”. Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister. ”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Mulți vor să afle cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024. Schimbările aduse în noul Cod Fiscal vor influența modul în care sunt impozitate unele pensii ale românilor, în funcție de suma lunară pe care o primesc.
Casa Națională de Pensii Publice a publicat recent noul mecanism de impozitare al pensiilor din România. Conform acestuia, pensionarii din România vor fi impozitați începând de la suma de peste 2.000 de lei în sus. Astfel, cei cu o pensie sub 2.000 de lei lunar nu vor fi afectați de impozitare.