Casa de modă Prada va plăti românii cu 250 de euro pe lună pentru a face genți de 1000 de euro bucata! Compania a anunțat investiții de milioane de euro în România
Una dintre cele mai importante case de modă de lux din lume îşi mai deschide o fabrică în România. Altfel spus, Prada intenţionează să-i plătească pe românii care vor lucra cu 250 de euro. Asta în timp ce o geantă vândută de aceștia are un preț de pornire de 1000 de euro. Investiţia se anunţa una uriașă, de peste 19 milioane de euro.
Fabrica este a doua din România, după Sibiu, și va avea peste 300 de oameni angajaţi. Pe de altă parte, nu este singura companie care se află în România şi profită de salariile mici din sistem.
Compania Prada va plăti angajaţii români cu 250 de euro pe lună pentru a face genți de 1000 de euro bucata
Pare ironic faptul că doar o singură geantă vândută de compania Prada are un preţ de pornire de 1000 de euro bucată, asta în condiţiile în care compania ar plăti fiecare angajat cu 250 de euro pe lună. Ziarul Financiar susţine că Prada va avea o investiţie de peste 19 milioane de euro în fabrică din România. Pe de altă parte, Prada mai are o fabrică în țară.
Cea existentă se ocupă cu confecționarea produselor din piele. Compania mai produce şi pantofi în România dar aceștia sunt produși în alte fabrici. Noua investiţie din România este cu atât mai neaşteptată cu cât în ultimul an cifra de afaceri a fabricii din România a scăzut de la 45 de milioane la 28. Însă decizia companiei arată că cel puţin pe termen mediu şi lung aşteptările sunt mari şi există perspectiva creşterii de 350 de salariaţi. În acest moment, în fabrica de la Sibiu muncesc aproape 350 de angajaţi.
Nu este greu de crezut faptul că în firmele de confecții din Iași şi din România sunt cele mai mari fluctuații de angajați
Pe de altă parte, din cauza salariului relativ mic din domeniu, firmele de confeții din Iași dar şi din România se confruntă cu cele mai mari fluctuații de personal. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, fluctuația de personal se datorează salariilor mici.
„Multe firme lucrau în sistem lohn, le-au scăzut comenzile, nu mai plătesc foarte bine angajații care sunt plătiți la normă. Pentru că acum nu s-a mai lucrat ca anul trecut, mulți angajați au fost în șomaj tehnic și apoi au renunțat de tot și au plecat în străinătate, după ce s-au deschis granițele. Unii angajatori fac etapizat angajările, chiar dacă pun anunț că au nevoie de 30 de oameni. Momentan, domeniile construcții și confecții stagnează”, mai spune Ciprian Necula, director adjunct la AJOFM.
În schimb, la nivel de Guvern, politicienii au anunțat faptul că va crește salariul minim pe economie. Nu se cunoaște data când se va întâmpla acest lucru, dar românii nu se așteaptă la creșteri spectaculoase.