Casa Callimachi-Ghica din Iași se prăbușește! Primăria Iași a cumpărat-o cu 800.000 de euro – GALERIE FOTO
Casa Callimachi-Ghica, din Iași, imobil situat în zona centrală a orașului, se află la un pas de prăbușire. Imobilul construit în secolul al XIX-lea a fost cumpărat în urmă cu aproape 5 ani de Primăria Iași, cu 800.000 de euro
Una dintre cele mai impozante clădiri din Iași, din zona centrală, Casa Callimachi-Ghica, trecută pe lista monumentelor istorice, se prezintă în condiții greu de imaginat. Clădirea construită în urmă cu două secole a fost cumpărată de Primăria Iași acum aproximativ 5 ani de la afaceristul Cătălin Crișu.
Municipalitatea i-a plătit 3,7 milioane de lei (800.000 de euro, la cursul din 2017) afaceristului respectiv pentru a prelua clădirea. Intenția a fost ca imobilul să fie transformat într-un muzeu, însă nu au mai fost alocate fonduri pentru reabilitarea acestuia.
Pentru reabilitarea Casei Callimachi-Ghica, din Iași, este nevoie de circa 4 milioane de euro
Primăria a cumpărat clădirea după ce a primit și votul de încredere de la Consiliul Local Iași, în cursul anului 2017. Prima intenție a fost aceea de a transforma imobilul într-un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. Lipsa fondurilor a făcut ca proiectul să bată pasul pe loc, iar imobilul să rămână cu ușile ferecate. În ultimii ani, clădirea s-a degradat și mai mult. Pereții au crăpat, infiltrațiile și-au făcut loc peste tot, iar riscul de prăbușire a crescut de la zi, la zi.
De altfel, clădirea a beneficiat și de o expertiză tehnică. În document se arată că imobilul aflat pe strada Cuza Vodă, la numărul 41, este în clasa I de risc seismic și necesită măsuri de siguranță. Un prim calcul arăta că, pentru consolidarea clădirii, ar fi nevoie de circa 4 milioane de euro, fonduri pe care municipalitatea nu le-a avut.
Primăria Iași promite să aloce fonduri anul acesta
În plus, nici solicitările către Guvern nu au avut câștig de cauză. Nici Institutul Național al patrimoniului, nici vreo altă entitate nu a alocat fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri-monument istoric. Deși a fost cumpărată cu fonduri publice, clădirea de pe strada Cuza Vodă a fost lăsată apoi în paragină. Totuși, cei de la Primăria Iași au promis că, în bugetul pe anul 2022, vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea imobilului.
„Investiția va fi prinsă în bugetul din acest an. Vom vedea despre ce sumă va fi vorba. Ne dorim să îi dăm o utilitate publică acestei clădiri”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.
Inițial, Primăria a vrut să investească în acest imobil câteva milioane de lei.
Imobilul prezintă risc ridicat de prăbușire
Imaginile cu această clădire celebră din Iași sunt sumbre. Imobilul riscă să se prăbușească dacă nu se intervine urgent. Clădirea este realizată din pereți structurali din zidărie nearmată, fundații continue din zidărie de piatră naturală, parțial cu beci, iar planșeele sunt din lemn. Mai mult, șarpanta este din lemn, cu fronton la strada Golia.
Degradarea imobilului este tot mai vizibilă la exterior. Pereții s-au scorojit, iar tencuiala reprezintă un pericol pentru cei care trec zilnic prin zonă. Construcție de patrimoniu, Casa Callimachi-Ghica datează din secolul al XIX-lea.
Istoricul clădirii de pe strada Cuza Vodă
La 1821, aici și-ar fi stabilit cartierul general eteriștii de la Iași, înainte de a se muta în afara orașului, la Mănăstirea Galata. De aceea, clădirea ar fi fost distrusă de turci în vara aceluiași an. Reconstruit după acest episod dramatic, palatul a trecut în posesia generalului Iorgu Ghica, iar, mai târziu, în posesia Ecaterinei Lepădatu. Prin 1837, aici a funcționat „Otelul Petersburg”, venit din Casele Voinescu, care fuseseră cumpărate de Epitropia Școalelor Moldovei pentru Internatul Academiei Mihăilene, deschisă la 16 iunie 1834.
Despre această casă s-a spus că ar fi aparținut marelui logofăt Alexandru Ghica, de unde și denumirea de „Casa Ghica”, din Lista Monumentelor. În perioada regimului comunist, clădirea a fost Sediul Partidului Muncitoresc din România – Regionala Moldova. Prin 1947 era aici Consiliul Sindical Regional. După Revoluție, în Casa Callimachi-Ghica, din Iași, a funcționat și sediul Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat.