Căruţa cu fân răsturnată pe Drumul European E85, în Vrancea! Cinci poliţişti se uită ca simpli spectatori – GALERIE FOTO

de: George Cristian
15:08, 03 iul. 2020

Căruţa cu fân răsturnată Drumul European E85, se întâmplă în România anului 2020, într-o ţară în care se vrea a fi una europeană. Pe lângă faptul că aceste tipuri de transport sunt interzise pe un drum european, se pare că acest lucru este permis în judeţul Vrancea.

Căruţa cu fân răsturnată Drumul European E85

În dreptul localităţii Bizighesti, din judeţul Vrancea, o căruţă cu fân s-a răsturnat. Interesant este faptul că, culmea, oamenii legii care ar trebui să sancţioneze acest lucru, stau nepăsători şi aşteaptă ca omul să îşi strângă fanul de pe drumul european. Este, totuşi, inedit cum România se vrea a fi o ţară europeană, dar eşuează lamentabil în aplicarea unor lucruri care pot duce spre o direcţie pozitivă.

Cireaşă de pe tort! Oamenii legii sunt pur şi simplu spectatori

Prezenţi la faţa locului, oamenii legii asisteaza nepăsători la derularea intregei scene. Probabil, vinovatul de incident va plăti o amendă, dar doar atât. Poliţia Romana ar trebui să pornească campanii de informare despre riscul la care sunt expuşi cei care se deplasează cu astfel de metode pe drumurile intens circulate. Nu doar odată, în România, s-au produs o tragedii cauzate de nerespectarea unor reglementari. Ţinând cont şi de faptul că oamenii îşi umple până la refuz căruţă, vizibilitatea unui şofer care încearcă să intre într-o depăşire este aproape zero.

Cum reglementează Codul Rutier problema căruțelor

Astfel, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006 (Codul Rutier), obligă autorităţile publice locale în nu mai puţin de trei articole să amenajeze drumuri pentru căruţe. Primul este art. 53, prin care autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală.

Articolul 71 interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, iar la alin. 2 aminteşte autorităţilor locale că au obligaţia să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi căruţelor.

De asemenea, art. 128 prevede obligativitatea luării unor măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul.

Astfel, circulaţia acestui tip de vehicule pe drumurile publice este o responsabilitate comună a autorităţilor – poliţie, autorităţi locale, instituţii publice, dar şi cetăţenilor – şoferi sau căruţaşi care trebuie să adopte un comportament preventiv în trafic şi să respecte cu stricteţe legislaţia rutieră. Dacă autoritățile nu vor da curs unor astfel de probleme, nu vom reuși niciodată să putem circula în siguranță pe șoselele din țară.