Carnea românească devine produs de lux după ce fermierii din Iași sunt aproape de faliment. „De Crăciun vom mânca carne de porc, din import, mai scumpă”

de: Raluca Costin
02:00, 04 nov. 2020

Carnea românească a devenit deja un produs de lux după ce fermierii din Iași au fost afectați de pandemie, pestă porcină și secetă. Specialiștii din domeniu estimează că în anul 2020 masa tradițională de Crăciun va fi mai scumpă cu cel puțin 30 la sută, iar prețul la carnea de porc se va dubla. Dacă în anul 2019 un kilogram de carne de porc se vindea înainte de sărbători la poarta fermei cu 12-13 lei kilogramul, în anul 2020 prețul ar putea fi mult mai mare

Ieșenii vor cumpăra de Crăciun mai puțină carne românească și mai multe produse din import. Masa de Crăciun va fi mai scumpă și mai puțin tradițională pentru că produsele din carne de porc vor fi aduse din Germania, Spania, Belgia sau Danemarca. Potrivit Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), în anul 2020 consumatorii vor găsi pe piață mai puțină carne românească.

„De Crăciun vom mânca carne de porc din import, mai scumpă. Deja se vede o creștere a prețului la carne, iar până de Crăciun sigur va fi mai mare prețul la carnea de porc”, a declarat Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP.

Fermierii din Iași sunt în prag de colaps din cauza pandemiei de COVID-19, a secetei și a pestei porcine africane

Anul 2020 este decisiv pentru fermierii din județ, dar și din restul țării, care nu mai fac față și vor să închidă afacerile.

„Estimăm că vor fi închise jumătate din fermele de suine, bovine și păsări, până în anul 2021. Cele mai mari probleme sunt la crescătorii de păsări care au rămas cu cantități uriașe de pui depozitate pe unde au reușit să găsească spații de stocare, inclusiv în Ungaria. Aceștia au fost afectați de pandemia de COVID-19 pentru că depindeau de HoReCa. Acum merg într-o direcție bună crescătorii de ovine care au început să comercializeze o cantitate mai mare de carne de miel”, mai spune Mary Eugenia Pană.

Crescătorii de suine din județ ar putea fi ajutați de stat dacă legea reproducerii la suine ar fi bugetată

Potrivit președintelui ACEBOP, crescătorii de suine din țară ar putea fi ajutați prin bugetarea acestei legi.

„Legea reproducerii la porcine este cea mai importantă acum pentru crescătorii care deja se confruntă cu probleme financiare. Dacă nu este bugetată, nu ne putem reveni cu sectorul de creștere și reproducție și depindem în continuare de purceii produși în alte state membre. Se apropie sărbătorile și cu siguranță vom cumpăra carne din import, la un preț care este în continuă creștere, și din cauza creșterii prețurilor la furaje”, susține Mary Eugenia Pană.

Fermierii din Iași au solicitat ajutoare financiare de peste 20 de milioane de lei, de la APIA

Fermierii din Iași s-au înscris în măsura 21, program derulat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu scopul de a ajuta agricultorii afectați de pandemia de COVID-19. Potențialii beneficiari din Iași înscriși în program au solicitat ajutoare financiare de până la 7.000 de euro. În total, 3.109 fermieri din județ cu ferme cu bovine, ovine/caprine sau cu livezi sau legume vor să obțină banii de la stat după ce au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19. Banii vor intra în conturile fermierilor până la sfârșitul anului 2020.