Carnea de porc, mai scumpă în decembrie? Românii s-au apucat de făcut provizii pentru sărbători
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a explicat cât ar urma să coste carnea de porc de sărbători, în timp ce românii au început deja să îşi facă provizii, de frica sumpirilor.
Potrivit lui Sorin Minea, carnea de porc nu ar trebui să se scumpească luna următoare, în preajma sărbătorilor de iarnă, și asta deoarece cererea nu este deloc una mare.
„În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică.
În momentul în care vânzările sunt mici încep discount-urile pentru a vinde ceva în perioada aceasta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă”, a afirmat Sorin Minea.
„Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu.
La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că ”noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii”, nu mi se pare o politică coerentă”, a mai adăugat acesta, potrivit DCNews.
INS: Producţia de carne de porc a României a scăzut cu aproape 11%, în 2022
Contrar așteptărilor, producţia de carne de porc a României s-a diminuat anul trecut cu aproape 11%, de la 383.485 tone carcasă în 2021, la 341.964 tone în 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.
În luna decembrie 2022 s-a înregistrat o producţie de 68.497 tone de carne de porc în carcasă, în scădere cu 3% faţă de cele 70.577 tone consemnate în decembrie 2021, potrivit Agerpres.
Datele statistice arată că anul trecut au fost sacrificaţi 3,845 milioane de porci, în scădere faţă de anul precedent (4,2 milioane capete), iar în ultima lună din 2022 – 754.000 de capete, faţă de 757.000 de porci în decembrie 2021.
În ceea ce priveşte producţia de carne de bovine, aceasta a totalizat anul trecut 82.618 tone, fiind în scădere cu 3,2% faţă de anul 2021, când a fost înregistrată o producţie de 85.351 tone carcasă. Comparativ cu decembrie 2021, s-a consemnat o uşoară scădere, de la o cantitate de 7.384 tone carcasă bovine, la 7.380 tone.
Anul trecut, numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 503.000 de capete (523.000 capete în 2021), în timp ce în decembrie 2022 au fost sacrificate 45.000 de capete, cu o mie mai puţine comparativ cu luna similară din 2021.
Pe de altă parte, producţia de carne de ovine şi caprine a crescut anul trecut cu 7%, de la 85.082 de tone în 2021, la 91.114 tone carcasă în 2022, iar în decembrie s-a consemnat un avans de 0,56% faţă de aceeaşi lună a anului 2021, până la 4.596 tone.
În 2022 au fost sacrificate 8,018 milioane de oi şi capre, în creştere faţă de cele 7,489 milioane capete în 2021. În ultima lună a anului trecut numărul ovinelor şi caprinelor sacrificate a totalizat 324.000 de capete, cu 2.000 mai multe faţă de decembrie 2021 (322.000 capete).
Potrivit datelor INS, anul trecut a crescut şi producţia de carne de pasăre a României, cu peste 6,3%, la 513.938 tone carcasă, de la 483.257 tone în 2021 şi cu 12% în decembrie 2022, când a fost raportată o cantitate de 45.408 tone.
Anul trecut au fost sacrificate 304,1 milioane de păsări, mai multe faţă de 2021, când s-au consemnat 287 milioane de capete, în timp ce în luna decembrie 2022, numărul păsărilor sacrificate s-a majorat cu aproape 13%, faţă de decembrie 2021, până la 26,94 milioane capete.