Carnea de miel se vinde mai scump anul acesta. Crescătorii au renunțat la creșterea oilor pentru că nu mai este rentabil. Fermier: „Carnea, laptele, lâna se vând la prețuri de nimic”

de: Raluca Costin
02:00, 03 mart. 2021

Crescătorii de ovine din Iași vor vinde mai puțini miei în acest an. Fermierii au redus efectivele de animale din cauză că nu reușesc să acopere costurile cu creșterea lor. Mai mult, în ultimii ani, arabii s-au orientat spre fermele cu ovine din alte zone ale țării, iar fermierii vând acum către persoanele fizice

Unul dintre fermierii din Iași care a redus efectivul de ovine este Ioan Buimac. Fermierul exploatează terenuri agricole și are fermă zootehnică de aproape 3 decenii. În anul 2021 va vinde un număr mai mic de miei.

„Anul acesta vom vinde mai puțini miei față de cei vânduți anul trecut. Avem vreo 200 de miei, jumătate față de 2020. Am renunțat în ultimii ani la creșterea ovinelor pentru că nu ne scoatem nici cheltuielile din fermă, nu mai vorbim de profit. De la oaie nu mai poți să valorifici nimic. Carnea, laptele, lâna se vând la prețuri de nimic. Suntem luați în râs. Nu mai vorbim de rentabilitate când e vorba de creșterea oilor.

Vom vinde cel mai probabil la persoane fizice. Arabii nu mai iau de mulți ani de la noi. De vreo 10-12 ani nu mai iau, de când s-au schimbat legile. Nici fermieri mari nu mai sunt, care să aibă efective mari. Imediat după Revoluție noi aveam 5.000 de capete. Acum dacă avem 300-400. Am vândut bine vreo 10 ani. Cu timpul însă am renunțat la creșerea oilor. Nu mai avem noi crescători mari, în Iași. Mai sunt câțiva în zona Botoșani”, susține Ioan Buimac, fermier care administrează aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol în zona Andrieșeni.

Crescătorii de ovine din Iași vor vinde mieii mai scump anul acesta

Crescătorii de ovine susțin că anul acesta vor vinde mieii la prețuri mai mari față de anul 2020.

„Vom crește prețurile. Anul trecut au crescut, am vândut cu 20-22 de lei carcasa și sigur vor fi mai mari. Din cauză că este cerere mare de Paște și au crescut și cheltuielile cu creșterea mieilor, vom fi nevoiți să mărim un pic prețurile. Nu vor crește mult, dar va fi o creștere. Nu mai avem nici noi efectivul de oi ca acum 10 ani. Am renunțat din cauză că nu ne mai convine să creștem oi. Nu mai este rentabil. Vom vinde vreo 100-150 de miei anul acesta la persoane fizice, juridice. Încă nu am făcut lista cu clienții. Vin de obicei cu o lună înainte și se programează. Cu greutatea mieilor nu vor fi probleme, vor crește cât trebuie”, susține Ilie Carp, crescător din Iași.

Dacă prețurile la poarta fermei vor fi în jur de 18-20 de lei kilogramul de carne de miel, acestea se vor dubla în supermarketuri.

Fermierii din Iași pot depune cererile unice de plată la APIA

Crescătorii de ovine au încasat ajutoarele financiare de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. APIA a plătit peste 4 milioane de euro către fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19”, destinată sectoarelor zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi). Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar, dintre aceștia fiind 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete.

Fermierii din Iași care nu au respectat regulile privind acordarea subvențiilor de către APIA trebuie să returneze banii primiți. Suma pe care au încasat-o necuvenit este de peste 200.000 de lei, bani acordați în cadrul mai multor scheme de plată. Inspectorii APIA au demarat controalele în luna august 2020 la 743 de fermieri din Iași, selectați prin teledetecție, care au solicitat subvențiile în campania 2020. Fermierii din Iași pot depune cererile unice de plată la APIA până la data de 15 mai 2021, pentru a obține subvențiile. În anul 2020 au fost depuse 20.000 de cereri pentru obținerea ajutoarelor financiare din partea fermierilor care exploatează 280.000 de hectare de teren agricol.