Carnea albă are aceleași efecte ca și carnea roșie asupra colesterolului

de: Echipa Bzi.ro
12:35, 13 sept. 2020

Carnea roșie ar avea aceleași efecte ca și carnea albă asupra nivelului de colesterol din sânge, potrivit unui nou studiu american. Alte proteine ​​decât carnea, cum ar fi legumele, produsele lactate și leguminoasele, au cele mai bune beneficii pentru colesterol.

O credință populară este că carnea roșie este mai dăunătoare sănătății decât carnea albă, de pasăre. Un studiu științific din California apărut în American Journal of Clinical Nutrition a recrutat 113 adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, pe care i-au împărțit în două grupuri: unul urma o dietă bogată în grăsimi saturate, a căror grăsime provenea în principal din produse lactate grase. Celălalt grup urma o dietă săracă în grăsimi saturate. În fiecare grup, participanții au raportat la fiecare 4 săptămâni despre sursa lor de proteine: carne slabă roșie (carne de vită, carne de porc), carne albă slabă (pui, curcan), proteine ​​vegetale (leguminoase, nuci, soia etc.). Carnea preparată, cârnații, mezelurile) și peștele au fost excluse din meniuri.

Concluzia studiului: carnea albă are aceleași efecte ca și carnea roșie asupra colesterolului

„Când am planificat acest studiu, ne-am așteptat ca carnea roșie să aibă un efect mai negativ asupra nivelului de colesterol din sânge decât carnea albă, dar am fost surprinși că acest lucru nu s-a intamplat. Efectele lor asupra colesterolului sunt aceleași atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt egale”, a comentat Ronald Krauss, director al cercetării aterosclerozei de la Spitalul de Copii din Oakland Research Institute (CHORI) din Oakland, California.

În mod surprinzător, totuși, proteinele vegetale s-au dovedit a fi cele mai sănătoase din punct de vedere al nivelului de colesterol din sânge, evitând în același timp carnea, fie ea roșie sau albă pentru a reduce nivelul colesterolului.

„Până acum, nu a existat o comparație completă a efectelor cărnii roșii, cărnii albe și proteinelor fără carne asupra colesterolului din sânge”, a spus Ronald Krauss.

„Alte proteine ​​decât carnea, cum ar fi legumele, produsele lactate și leguminoasele, au cele mai bune beneficii pentru colesterol”, a adăugat omul de știință, care, prin urmare, sfătuiește să se varieze sursele de proteine ​​pentru a limita daunele asupra colesterolului.