Carne de pasăre adusă din Polonia, în Iași, infestată cu Salmonella. Zeci de tone de produse contaminate au fost retrase înainte de a ajunge pe mesele ieșenilor
Mai multe probe din carne de pasăre adusă din Polonia au fost descoperite cu Salmonella de către specialiștii din cadrul DSVSA Iași. Zeci de tone de produse infestate cu această bacterie au fost retrase înainte de a fi comercializate în supermarketurile din Iași. Medicii veterinari au descoperit că operatorii economici voiau să vândă produsele contaminate și au distrus carnea infestată cu Salmonella. Specialiștii au verificat probele aduse la analiză în laboratorul DSVSA de către operatorii economici, dar și depozitele cu carne de pasăre
Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au analizat 6 probe de carne tocată de pasăre, carne de pasăre spate cu os adusă din Polonia. Rezultatele la probele prelevate au arătat că acestea au Salmonella.
„Au fost descoperite 15 tulpini de Salmonella nepatogenă, provenite de la 6 probe de carne de pasăre, și alte două tulpini contaminate, respectiv Salmonella enteriditis. S-au luat măsurile necesare pentru ca produsele contaminate să nu ajungă pe piață. Din păcate, tehnologia prin care se obține carnea de pasăre favorizează dezvoltarea salmonellei, de aceea măsurile de siguranță trebuie sporite. Fie nu au fost procesate în condiții igienice, fie nu s-a făcut depozitarea corespunzătoare”, susțin specialiștii din cadrul DSVSA Iași.
DSVSA Iași: „Permanent se fac controale și la carnea de pasăre adusă din import, mai ales la cea din Polonia și Ungaria, care are mai des această problemă, infectarea cu Salmonella”
Întreaga cantitate de pui importată din Polonia descoperită de specialiștii DSVSA a fost confiscată din depozitele operatorilor economici, fără să fi ajuns pe rafturile magazinelor. Zeci de tone de carne de pasăre ajung în supermarketurile din Iași care sunt controlate de inspectorii DSVSA înainte de a fi comercializate sau operatorii economici aduc probe pentru a fi verificate în laborator.
„Permanent se fac controale și la carnea adusă din import, mai ales la cea din Polonia și Ungaria, care are mai des această problemă, infectarea cu Salmonella”, susțin specialiștii sanitar-veterinari de la DSVSA Iași.
Dacă sunt descoperite probleme la carnea importată, sunt notificate autoritățile veterinare din Polonia prin Sistemul Rapid de Alertă Alimente și Furaje (RASFF).
Specialiștii DSVSA Iași au analizat 2.784 de probe la alimente, în anul 2020, la care au efectuat 7.243 de investigații, cu o proporție de 0,30 de probe necorespunzătoare
De asemenea, DSVSA Iași a analizat în ultima perioadă și probe prelevate de la vulpi provenite din Republica Moldova.
„În anul 2012 s-a inițiat Programul de vaccinare aeriană antirabică, a vulpilor, în 16 județe. Ulterior, din anul 2014, s-a extins programul în toată țara, iar analizele se făceau la laboratoarele județene. În septembrie 2020, în baza unui acord semnat între președintele ANSVSA și președintele ANSA din Republica Moldova, probele recoltate de la vulpi se analizează la laboratorul din Iași”, susțin specialiștii din cadrul DSVSA Iași.
Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale
Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Simptomele infecției cu Salmonella sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele pot să apară după 6-72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, toxiinfecția alimentară cu Salmonella poate provoca deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.
Firmele din Iași au fost drastic sancționate după ce zeci de persoane au fost infectate cu Salmonella
În anul 2016, ancheta epidemiologică efectuată de medici, în urma îmbolnăvirii a 25 de persoane care au consumat preparate din carne, a arătat că provenea de SC Marcel SRL din Iași. Persoanele respective au declarat medicilor că li s-a făcut rău după ce au mâncat tobă produsă de societatea amintită. La Spitalul municipal Pașcani au fost internate 13 persoane, dintre care un copil în vârstă de 15 ani, iar alte două au fost spitalizate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Alte 8 persoane au primit tratament medicamentos la domiciliu. Probele recoltate din tobă au evidențiat prezența unei tulpini de Salmonella. De asemenea, la pacienții internați s-au identificat 7 tulpini de Salmonella.