Cârnații de Pleșcoi sunt făcuți cu carne de oaie din Grecia! România este afectată de pestei micilor rumegătoare
Pesta micilor rumegătoare din România a dus la disperare în rândul producătorilor care folosesc, pentru cârnații de Pleșcoi carne de oaie adusă din Grecia. Aceștia susțin că sunt disperați în contextul în care acest lucru vine și cu o scumpire de materie primă.
Cârnații de Pleșcoi sunt făcuți cu carne de oaie din Grecia
Renumiții cârnați de Pleșcoi, apreciați pentru tradiția și gustul lor, sunt acum produși cu carne de oaie din import, pe măsură ce producția locală s-a redus semnificativ, în parte din cauza pestei micilor rumegătoare. Constantin Frusinoiu, un producător din Buzău, explică faptul că a fost nevoit să aducă materia primă din țări precum Grecia, Spania și Portugalia, întrucât resursele locale sunt insuficiente. Din acest motiv, și costurile produselor tradiționale au crescut considerabil.
Frusinoiu explică faptul că prețul cărnii de oaie a ajuns la 24 de lei per kilogram, astfel încât a fost necesar să mărească prețurile produselor sale. Deși încearcă să mențină prețuri accesibile, majorarea afectează inevitabil clientul final, care poate deveni reticent în a mai cumpăra. Printre produsele oferite de Frusinoiu se numără și pastrama de oaie, care, din cauza importurilor și a scumpirii cărnii, a ajuns să coste până la 400 de lei pe bucată.
Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, confirmă că majoritatea clienților sunt conștienți că unele preparate sunt realizate cu carne de import, însă acest aspect nu îi descurajează să cumpere, încrederea și gustul fiind criterii decisive pentru mulți.
Situația a fost agravată de pesta micilor rumegătoare, o boală care afectează oile și caprele, provocând sacrificarea a sute de mii de animale, în special în zonele Tulcea, Constanța și Timiș. În 2023, România a importat aproximativ 1.700 de tone de carne de oaie din alte state, în încercarea de a suplini deficitul local.
Pesta micilor rumegătoare a făcut ravagii în România
In doar câteva luni pesta micilor rumegătoare a făcut ravagii în România. Deși boala nu este una care poate trece la om, autoritățile române au ucis sute de mii de oi. Pe multe dintre acestea le-a omorât preventiv, ceea ce a dus la numeroase proteste din partea ciobanilor români și la acuzații precum că, la fel ca la pesta porcină, există un interes al statului român de a facilita importurile și de a pune pe chituci producătorii români.
Pesta micilor rumegătoare este o boală cauzată de un virus din familia Paramyxoviridae, extrem de periculos pentru animale. În cadrul efectivelor de oi și capre, mortalitatea poate ajunge și la 70%
Primul caz al pestei micilor rumegătoare a fost confirmat în data de 19 iulie 2024, în județul Tulcea. De atunci și până astăzi, autoritățile au confirmat 37 de focare, fiind afectate 218.756 de animale.
Până acum, 14.000 de animale au fost sacrificate din cauza pestei micilor rumegătoare, a declarat ministrul grec pentru Dezvoltarea Agricolă şi Alimentaţie, Kostas Tsiaras. În același timp, în România, care a raportat cazuri la zece zile după Grecia, numărul animalelor sacrificate a depășit 200.000. Așadar, autoritățle române par să-și dorească ca România să nu mai fie producătoare de carne de oaie. Până când statul român o să înțeleagă că trebuie să proteșeze interesele autohtone, cârnații de Pleșcoi sunt făcuți din carne de oaie adusă din Grecia.