Cârnați la garniță. Care este secretul gustului autentic
Atunci când vorbim despre carne sau cârnați la garniță, ne imaginăm un preparat fraged din carne afumată, numai bun de savurat într-o zi de iarnă. Este un preparat simplu de făcut, dar respectarea rețetei tradiționale românești este crucială. Chiar dacă unii dintre noi utilizează borcane de sticlă sau recipiente din plastic pentru a depozita carnea în untură, trebuie să știți că este garnița cea care asigură menținerea gustului și prospețimii pe toată durata sezonului rece. Garnița este un vas confecționat din tablă de oțel, acoperit pe ambele fețe cu email. Aceasta dispune de un capac care protejează conținutul împotriva impurităților și două mânere pentru transport în siguranță.
Cum să obții cei mai gustoși cârnați la garniță
Pentru a prepara cârnați la garniță aveți nevoie doar de carnați uscați și afumați și untură. La 2 kg de carnați, se pune 1 kg de untură. După ce carnații sunt pregătiți din carne proaspăt tocată, grăsime și condimente, aceștia sunt lăsați la uscat și afumat timp de câteva zile. Sunt apoi prăjiți în untură timp de aproximativ 20 de minute, având grijă să nu se ardă. După prăjire, sunt scoși și așezați în garniță, iar untura este turnată peste ei până când sunt acoperiți complet. Pe măsură ce conținutul recipientului este consumat, se completează cu untură topită pentru a evita expunerea la aer. Acest lucru este valabil și pentru carnea la garniță, care trebuie să fie mereu acoperită de untură pe măsură ce este consumată, altfel se poate râncezi.
Untura în care a fost păstrată carnea poate fi reciclată cu succes. De exemplu, prăjind cartofii pai în această untură, aceștia vor capta o savoare deosebită. De asemenea, untura poate fi folosită în prepararea tocănițelor sau a mâncărurilor cu carne și legume, adăugând un plus de gust. Untura este considerată o opțiune mai sănătoasă pentru prăjit în comparație cu uleiul, deoarece are un punct de ardere foarte înalt, menținându-și toate proprietățile în garnită. Poate fi consumată și pe pâine, alături de ceapă tocată mărunt, fiind considerată o delicatesă în unele regiuni ale țării.
Se pot experimenta diverse combinații în garnită, cum ar fi carne cu cârnați, carne cu costiță afumată, costiță și cârnați la garniță. Dacă optați pentru un astfel de amestec, este recomandat să le stratificați. Adică, va trebui să adăugați un strat de carne, apoi unul de cârnați, alternând straturile cu untura în care carnea și carnații au fost prăjite. Este important de menționat că primul strat din garniță ar trebui să fie de untură, la fel și ultimul.
Cum trebuie întreținută garnița
Carnea sau cârnații la garniță pot fi de oaie, vită, vânat, pui sau capră. În trecut, în garniță erau păstrate toate tipurile de carne din gospodărie. Carnea, fie ea de porc, vită, oaie, capră, vânat sau pasăre, era prăjită în untură și apoi așezată în astfel de recipiente, imersate în untură.
Recipientul era numit „garniță” în Muntenia, „carne la găleată” în Oltenia, iar în Ardeal „carne la cantă”. Produse similare se găsesc și în Ungaria, Serbia, Austria și Franța, țări cu ierni lungi și reci.
Dacă decideți să achiziționați o garnită, este important să știți că aceasta poate avea multiple utilizări. Poate fi folosită și pentru alte produse provenite din creșterea animalelor în gospodărie, cum ar fi laptele, iaurtul, smântâna sau mierea.
Esențial este să fie curățată temeinic după fiecare utilizare. Puteți să o spălați cu detergent degresant pentru vase, apoi să o clătiți bine și să o uscați cu o cârpă sau prosop de hârtie. Este important să nu prezinte urme de reziduuri, deoarece acestea se pot înmulți în contact cu alte produse alimentare și pot duce la alterarea acestora. Dacă emailul de pe garnită se cojește, puteți utiliza vopsea pentru email pentru a adăuga un nou strat protector care să protejeze împotriva ruginei.
Garnița este un vas esențial atunci când avem de pregătit mai multe preparate tradiționale. Aceasta este un înlocuitor excelent pentru congelator, iar savoarea cărnii va rămâne nealterată datorită unturii, care reprezintă un conservant eficient. Carnații la garniță trebuie depozitați într-un loc rece, precum beciul sau cămara.