Care sunt valorile normale la papanicolau. Căror femei este recomandat efectuarea testului

de: BZI.ro
12:00, 13 iul. 2022

Din moment ce primești rezultatele unui test efectuat este bine să cunoști care sunt valorile normale la papanicolau. Testul Papanicolau este o analiza care poate fi utilizată pentru a identifica celulele precanceroase sau canceroase din vagin și col uterin. Principala diferență față de un studiu citologic standard este fixarea suplimentară a materialului cu alcool în timpul preparării sticlei, ceea ce crește acuratețea analizei.

Răzuirea pentru a efectua analiza se realizează din doua puncte. Din canalul cervical si colul uterin. Testul Papanicolau permite detectarea destul de eficientă a modificărilor precanceroase ale epiteliului,  neoplazie intraepitelială cervicală de severitate diferită. Acest tip de studiu este obligatoriu pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani, în special pentru cele care au avut anterior această afecțiune. De asemenea, analiza este indicată pentru femeile care simt nereguli în organism și doresc să se asigure că   în prezent  nu au celule canceroase cu risc oncogen ridicat. Testul este indicat și femeilor care au zone de epiteliu alterat găsite în timpul examenului colposcopic al colului uterin.

La femeile de vârstă reproductivă, este recomandabil să se efectueze un frotiu pentru cercetare nu mai devreme de a 5-a zi de la începutul ciclului menstrual

Cum are loc prevalarea materialului pentru efectuarea testului

Pentru efectuarea testului numărul de preparate poate fi de la 1 la 3. Cel mai adesea, este necesar să se examineze două preparate, epiteliul din endocervix și exocervix. Prelevarea probelor de material trebuie făcută cu ajutorul citoperiilor speciale.

La femeile de vârstă reproductivă, este recomandabil să se efectueze un frotiu pentru cercetare nu mai devreme de a 5-a zi de la începutul ciclului menstrual sau nu mai târziu de 5 zile înainte de debutul preconizat al menstruației. Cu 24 de ore înainte de a efectua testul, este necesar să refuzați utilizarea medicamentelor vaginale, spermicidelor și lubrifianților. Nu puteți face duș în ajunul frotiului. În cazul patologiei vizuale pe colul uterin, un frotiu trebuie luat indiferent de factorii de mai sus.

Este bine să rețineți că copiii sub 16 ani sunt supuși analizelor ginecologice numai în prezența părinților. Cabinetele medicale nu fac răzuire cervicale pentru femeile însărcinate cu 22 de săptămâni sau mai mult, deoarece această procedură poate provoca complicații. Dacă este necesar, o femeie însărcinată se poate adresa medicului  pentru a prevala materialul.

Acest tip de studiu este obligatoriu pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani, în special pentru cele care au avut anterior această afecțiune

Care sunt valorile normale la Papanicolau. Interpretarea rezultatelor

În primul rând, se evaluează calitatea frotiului. Acesta poate fi de înaltă calitate sau de proastă calitate. Dacă calitatea frotiului este nesatisfăcătoare, frotiul trebuie repetat. Frotiul Papanicolau poate fi pozitiv sau negativ.

În mod normal, nu există celule atipice, toate celulele au aceeași formă și dimensiune atunci când testul Papanicolau este negativ. Prezența celulelor de diferite forme și dimensiuni, poziția lor patologică este caracterizată ca un frotiu Papanicolau pozitiv. Rezultatele acestor teste arată prezența celulelor anormale, ceea ce adesea sună înfricoșător pentru femeile care nu înțeleg ce înseamnă acest lucru.

Principala diferență față de un studiu citologic standard este fixarea suplimentară a materialului cu alcool în timpul preparării sticlei

Un rezultat pozitiv al frotiului pentru celulele atipice nu înseamnă că aveți cancer sau o afecțiune precanceroasă, ci indică doar necesitatea unor cercetări suplimentare. Cauza apariției celulelor atipice poate fi prezența inflamației. Printre afecțiunile care pot provoca acest rezultat se numără chlamydia, infecția cu herpes, gonoree, trichomonaza, infecția urinară și infecția cu papilomavirusul uman. Aceste modificări sunt mai des caracterizate ca displazie de gradul II.

Din moment ce ai aflat care sunt valorile normale la Papanicolau și rezultatele tale indică un diagnostic nesatisfăcător atunci este important să se efectueze tratamentul necesar și să se repete frotiu după 3-6 luni. Cu infecția cu papilomavirus, este adesea detectată coilocitoza celulelor. Coilocite 3 celule epiteliale scuamoase de formă neregulată, cu limite clare. Coilocitele variază în dimensiune și sunt de obicei mai mari decât celulele normale. Nucleii sunt măriți în grade diferite, membrana nucleară este neuniformă, pliată. În jurul nucleului are loc o curățare a citoplasmei.

Este bine să rețineți că copiii sub 16 ani sunt supuși analizelor ginecologice numai în prezența părinților