Care sunt universitarii ieșeni, membrii noii conduceri din Consiliul Național al Cercetării Științifice
Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) are o nouă conducere. Președinte a fost ales Alexandru Babeș – cercetător, profesor de Neurobiologie la Universitatea din București, autor a peste 20 de articole în reviste științifice ISI, printre care Nature și Nature Medicine. Acesta a mai fost coordonator al acestui for la reînființarea lui prin Legea Educației Naționale din 2011. Primul său mandat la conducerea CNCS a fost în 2011-2013.
Pe de altă parte, universitarii ieșeni care fac parte din acest important organism sunt: Flavius Solomon – vicepreședinte. El este cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași al Academiei Române. A mai fost membru al CNCS în ambele mandate ale lui Alexandru Babeș. De asemenea, membri ieșeni sunt și: Gabriela Cârjă – Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, pe domeniul Știința materialelor, și Laurențiu Stoleriu – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, domeniul Fizică.
Atribuțiile principale ale CNCS: stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate pentru cercetarea științifică, ce mai apoi sunt aprobați prin Ordin de Ministru, auditează periodic cercetarea din universități sau din institutele de cercetare, la solicitarea Ministerului Educației sau din proprie inițiativă, prezintă anual un raport privind starea cercetării în institutele naționale de cercetare-dezvoltare, în universități și în institutele Academiei Române.