Care sunt straturile atmosferei? Cum funcționează învelișul gazos care permite viața așa cum o cunoaștem noi pe Terra?

de: Redacția BZI
14:20, 24 oct. 2024

Straturile atmosferei formează un înveliș subțire de aer, un fel „pătură” de protecție, fără de care viața pe pământ nu ar fi posibilă deoarece ne protejează de căldură și radiațiile emise de soare și conține și aerul pe care îl respirăm.

Atmosfera pământului este mult mai mult decât aerul pe care îl respirăm. Ea joacă un rol crucial în susținerea vieții deoarece protejează organismele împotriva radiațiilor solare nocive și menține, totodată, condițiile necesare pentru climatul planetei și pentru procesele biologice esențiale.

Care sunt straturile atmosferei

Atmosfera Pământului este mult mai mult decât aerul pe care îl respirăm. Ea joacă un rol crucial în susținerea vieții deoarece protejează organismele împotriva radiațiilor solare nocive și menține, totodată, condițiile necesare pentru climatul planetei și pentru procesele biologice esențiale.

O călătorie de la suprafața Pământului în spațiul cosmic ar avea ca rezultat trecerea prin cinci straturi diferite, fiecare cu caracteristici foarte diferite.

Atmosfera reprezintă, practic, învelișul de gaze sau de aerosoli, adică particule microscopice de praf, funingine, fum sau substanțe chimice în suspensie, ale unui corp ceresc, care se întinde de la suprafața acoperită de oceane, uscat și gheață a unei planete și până în spațiu, la 10.000 km altitudine. În cazul nostru, corpul ceresc este Pământul.

Atmosfera pământului este compusă din aproximativ 78% azot, 21% oxigen, 0,93% argon, precum și 0,04% dioxid de carbon, hidrogen, neon, cripton, metan, heliu, precum și vapori de apă, fapt pentru care se fac și urmele lăsate de avion.

Atmosfera terestră este formată din cinci straturi principale, de la cel mai jos la cel mai înalt: troposferă, stratosferă, mezosferă, termosferă și exosferă. Straturile atmosferice sunt separate în funcție de temperatură.

Trebuie spus că atmosfera se subțiază în fiecare strat superior până când gazele se disipează în spațiu, iar presiunea aerului scade odată cu altitudinea.

Care sunt principalele funcții ale acesteia?

Atmosfera pământului mai are un strat în afară de cele cinci, acesta se numește inosferă și este un strat atmosferic foarte activ, care se întinde pe mezosferă, termosferă și exosferă.

Ionosfera nu este un strat distinct și, de fapt, crește și se micșorează în funcție de cantitatea de energie pe care o absoarbe de la soare. Fără stratul protector de gaze care alcătuiesc atmosfera pământului, condițiile dure din sistemul solar ar face ca viața pe pământ să fie imposibilă.

Pe lângă faptul că aceasta conține oxigenul și dioxidul de carbon de care ființele vii au nevoie pentru a supraviețui, atmosfera captează de energie solară și ne ferește de multe dintre pericolele spațiului.

Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le oferă atmosfera este menținerea temperaturii pământului. Pe pământ, moleculele din atmosferă absorb energia solară, răspândind această căldură pe întreaga planetă.

Atmosfera servește drept scut protector împotriva radiațiilor și a razelor cosmice. De asemenea, straturile dense de gaze moleculare absorb razele cosmice, razele gamma și razele x, împiedicând aceste particule energetice să afecteze ființele vii. Straturile atmosferei are, de asemenea, un rol important ca mediu pentru circuitul apei în natură.