Care sunt simptomele lipsei de calciu? Află care sunt alimentele recomandate în caz de hipocalcemie
Simptomele provocate de lipsa de calciu pot fi diverse. De la probleme musculare, oboseală, nod în gât și până la probleme dentare, toate sunt cauzate de hipocalcemie și nu numai.
Hipocalcemia, cunoscută de toată lumea ca lipsa de calciu, apare în momentul în care concentrația de calciu din sânge este redusă. O astfel de lipsă pe termen lung poate duce la probleme dentare și neurologice. Mai mult, poate cauza și cataractă sau osteoporoză. Pentru a preveni scăderea concentrației de calciu din organism, ar fi bine să consumați alimente, precum: produse lactate (lapte, brânză, iaurt), leguminoase, smochine, broccoli, tofu, lapte de soia, spanac, nuci și semințe. Puteți apela chiar și la ajutorul suplimentelor alimentare pe bază de calciu.
Simptomele lipsei de calciu
Atunci când lipsa de calciu este una ușoară, majoritatea oamenilor nu prezintă simptome. Însă, dacă deficiența este una severă, mai multe simptome își pot face apariția. Printre acestea se regăsesc: slăbiciune musculară, crampe, spasme, oboseală, probleme cu pielea și unghiile, osteopenie și osteoporoză, dureri premenstruale severe și probleme dentare.
Probleme musculare
Primele semne ale deficienței de calciu sunt slăbiciunea musculară, crampele și spasmele. De asemenea, pot apărea furnicături și amorțeli în mâini, brațe, picioare, dar și în jurul gurii. Aceste senzații pot anunța o deficiență severă.
Oboseală
Atunci când concentrația de calciu din sânge este scăzută pot apărea oboseala, insomnia sau, din contră, somnolența. Oboseala asociată lipsei de calciu duce la apariția amețelii, confuziei și stării de leșin. În plus, aceste simptome pot duce la lipsă de concentrare sau probleme de memorie.
Probleme cu pielea și unghiile
Atât pielea, cât și unghiile sunt afectate de deficiența de calciu. Pielea poate deveni uscată și iritată. Astfel, apar simptome precum: mâncărime, roşeaţă şi răni ale pielii. Unghiile pot deveni uscate și fragile. Deficiența poate provoca și alopecia, o afecțiune care determină căderea părului, atât de pe cap, cât și de pe restul corpului.
Osteopenie şi osteoporoză
Osteopenia reprezintă acea afecțiune ce reduce densitatea minerală a oaselor, ducând la osteoporoză. Aceasta se face vinovată de subțirea oaselor, devenind mai predispuse fracturilor. Osteoporoza provoacă durere, probleme cu postura și, în cazuri grave, invaliditate.
Sindromul premenstrual (PMS)
Potrivit unor studii, s-a arătat că durerile premenstruale severe sunt rezultatul deficienței de calciu. Astfel că, specialiștii au propus utilizarea unor suplimente alimentare cu calciu pentru a ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Probleme dentare
În momentul în care organismul nu are suficient calciu, se aprovizionează de la surse, cum ar fi dinții. Din această cauză, se ajunge la numeroase probleme dentare: rădăcini slăbite, gingii iritate, dinți fragili și carii dentare. În cazul sugarilor, deficiența de calciu poate întârzia formarea dinților.
Așadar, pentru a gestiona și preveni lipsa de calciu, este indicat consumul alimentelor bogate în calciu sau administrarea unor suplimente cu calciu.