Care sunt semintele oleaginoase si de ce sunt benefice pentru sanatate
Seminţele oleaginoase conţin multe minerale, ceea ce ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşterea capacităţii de apărare a organismului. Prin prezenţa seleniului, aceste seminţe îmbunătăţesc fertilitatea masculină. Mai mult, vitamina B6 din nuci ameliorează simptomele sindromului premenstrual. Datorită zincului şi proprietăţilor antioxidante din vitamina E, seminţele oleaginoase ajută la încetinirea procesului de îmbătranire, păstrand pielea fermă şi catifelată.
Alunele reprezintă o sursă bună de vitamina E şi mangan, avand un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Un pumn de alune pe zi ajută la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale. Mai mult, aceste alimente îmbunătăţesc circulaţia sangvină, sunt vermifuge şi reprezintă un remediu energizant în cazul bolnavilor de T.B.C., celor cu litiază renală şi diabeticilor. Dacă se consumă prăjite, alunele îşi pierd din vitamine şi din enzime, crescand cantitatea de substanţe cancerigene. Adaosul de sare de pe acestea afectează rinchii, putand conduce la hipertensiune.
Migdalele sunt bogate în vitamina E, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu şi sunt unele dintre cele mai importante surse vegetale de calciu. Migdalele protejează inima, creierul şi stimulează imunitatea. Consumate zilnic, acestea contribuie la hidratarea pielii uscate şi la prevenirea cancerului. In plus, migdalele stimulează digestia şi ajută la combaterea constipaţiei.
Nucile reprezintă o sursă importantă de acid folic, magneziu, fosfor, potasiu şi au un conţinut scăzut de sodiu şi colesterol. 100 de grame de nuci reprezintă doza zilnică de cupru şi vitamina E. Deşi nucile braziliene conţin magneziu, fosfor, seleniu, acid folic, calciu şi potasiu, acestea au grăsimi saturate care sunt nesănătoase. Nucile de ginkgo biloba sunt recomandate a fi consumate, deoarece conţin vitamina C şi niacină.
Vezi si: Uleiul de migdale si beneficiile lui pentru sanatate
Nucile caju prăjite au conţinut bogat de grăsimi monosaturate care protejează inima. Nucile caju sărate nu sunt recomandate persoanelor hipertensive sau bolnavilor de inimă, deoarece 100 grame conțin mai mult de jumătate din necesarul zilnic de sare.
Fisticul are un grad ridicat de calciu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina K şi acid folic. Potrivit unu studiu, consumul de fistic crud reuşeşte să ţină sub control nivelul colesterolului „rău” (LDL), factor de risc în cazul bolilor cardiovasculare. In schimb, fisticul prăjit conţine grăsimi saturate şi sare, care pun sănătatea în pericol prin favorizarea bolilor de inimă.
Seminţele de dovleac sunt sărace în colesterol şi sodiu, dar sunt bogate în proteine, magneziu, fosfor, vitamina K şi fier. Aceste seminţe sunt recomandate în cazul anemiei, în cazul problemelor renale, hepatice şi cardiace. Mai mult, acestea alungă insomnia, protejează inima, iar datorită aportului de zinc ajută la sănătatea prostatei.
Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, tiamină, magneziu şi fosfor. Şi acestea au un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Seminţele de floarea-soarelui joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate artritei şi astmului. Seleniul din seminţe ajută la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni şi menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Acestea sunt recomandate şi în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare.
Seminţele de susan sunt, de asemenea, sănătoase, deoarece au seleniu, magneziu, fosfor şi prezintă nivel scăzut de colesterol şi sodiu. Acestea sunt o sursă importantă de calciu, oferind aproape o treime din cantitatea zilnică recomandată, la 30 de grame. Datorită acestui fapt, dantura se menţine sănătoasă, iar riscul apariţiei osteoporozei scade.
Dezavantaje ale consumului de seminţe oleaginoase
Seminţele oleaginoase conţin 40-60% materii grase şi din această cauză sunt periculoase atunci cand se ţine un regim. Mai mult, fibrele vegetale din seminţele oleaginoase sunt formate din celuloză dură, care dacă sunt consumate în cantitate mare, ori sunt consumate de persoanele sensibile, pot produce iritaţii ale mucoaselor digestive.
Din cauza conţinutului caloric ridicat, aceste alimente trebuie consumate în combinaţii, grăsimile avand nevoie de carbohidraţi pentru a se metaboliza. Spre exemplu, seminţele pot fi consumate cu cereale şi lapte.
Tabel de calorii
30 de grame (un pumn) de seminţe în coajă conţin 120 de calorii
30 de grame (un pumn) de fistic conţin 180 de calorii
30 de grame (un pod de palmă) de alune, nuci sau migdale conţin 180 de calorii
O porţie de alune, nuci sau seminţe este recomandată să se consume de 3-4 ori pe săptămană.