Care sunt factorii de prognostic negativ? Conf. dr. Oana Bădulescu: „Înclină balanța spre evoluția mai puțin bună” – VIDEO

de: BZI.ro
12:02, 09 ian. 2023

Conf. dr. Oana Bădulescu, șefa secției de Hematologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre factorii de prognostic negativ. Care sunt aceștia și ce rol au?

Prognosticul reprezintă o previziune a evoluției unei boli pe baza analizei simptomelor, a agentului patogen, dar și pe baza altor factori, cum sunt cursul normal al bolii diagnosticate, a stării fizice și psihice a persoanei și a tratamentelor disponibile. Un prognostic complet include durata așteptată, funcția și descrierea evoluției bolii, precum declinul progresiv, criza intermitentă sau criza bruscă, imprevizibilă.

Care sunt factorii de prognostic negativ? Conf. dr. Oana Bădulescu: „Dacă diagnosticul s-a stabilit la pacienții care au o vârstă peste 50 de ani este un factor de prognostic negativ”

Factorii de prognostic negativ sunt cei care înclină balanța spre evoluția mai puțin bună. Potrivit medicului Oana Bădulescu, dacă diagnosticul s-a stabilit la un pacient cu vârsta peste 50 de ani, acesta constituie un factor de prognostic negativ. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu are aceeași capacitate de regenerare, răspunsul acestuia nefiind la fel de bun ca la pacienții tineri.

Un alt factor de prognostic negativ este reprezentat de scăderea numărului de trombocite, pentru că există un risc de sângerare foarte mare. De asemenea, un risc foarte mare apare și când pacientul are o altă afecțiune, cum ar fi aplazia medulară, cunoscută și sub numele de aplazia măduvei osoase. Aceasta constă în reducerea numărului de celule stem din măduvă, celule care sunt implicate în procesul de producere a liniilor sangvine (albă, roşie, tromocitară).

„Există acești factori de prognostic negativ, care înclină balanța spre evoluția mai puțin bună. De exemplu, dacă diagnosticul s-a stabilit la pacienții care au o vârstă peste 50 de ani este un factor de prognostic negativ. Nu are aceeași capacitate de regenerare, răspunsul organismului nu este la fel de bun ca la pacienții tineri. Dacă, în momentul în care am stabilit diagnosticul, pacientul prezintă scăderea numărului de trombocite, pentru că există, iarăși, riscul acesta de sângerare foarte mare. Dacă pacientul avea anterior o altă afecțiune, cum este aplazia medulară. Aplazia medulară virează spre hemoglobinuria paroxistică nocturnă și noi testăm pacienții să vedem dacă nu se asociază această boală. Dacă în evoluția lui, pacientul a instalat fenomene trombotice, dacă a avut o tromboză, dacă a virat această patologie spre un sindrom mielodisplazic, deci toți sunt factori de prognostic negativ.”, a declarat conf. dr. Oana Bădulescu, pentru BZI LIVE.

Conf. dr. Oana Bădulescu, despre hemoglobinuria paroxistică nocturnă: „Femeile sunt mai afectate decât bărbații”

Medicul Oana Bădulescu a discutat despre hemoglobinuria paroxistică nocturnă, o patologie care afectează mai mult femeile decât bărbații. Aceasta este o boala dobândită, determinată de distrugerea globulelor roşii sangvine de către sistemul imun al gazdei. Afecțiunea reprezintă un risc major în cazul femeii însărcinate, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

„Este o boală foarte versatilă, care poate să meargă foarte bine sau deodată să intervină un factor care să degenereze spre ceea ce este mai rău. Și atunci, să nu uităm, pentru că de fiecare dată discutăm și despre pacienta gravidă. Ce se întâmplă în sarcină? Pentru că am spus așa, femeile sunt mai afectate decât bărbații. În sarcină, lucrurile sunt complicate, este un risc. Hemoglobinuria paroxistică nocturnă reprezintă un risc major pentru mamă și pentru făt. Inclusiv femeia tânără, care are această boală și își dorește să facă un copil. Poate face un copil, dar nimic nu-i întâmplător și literatura spune că 40% dintre gravidele diagnosticate cu această patologie ar avea o evoluție bună și fără complicații. Dar, în aceeași măsură, mortalitatea maternă este undeva de 6-7%.”, a completat medicul Oana Bădulescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.