Care sunt efectele unui pelerinaj? Părintele Calistrat Chifan: „La onomastica unui sfânt e bine să vii de ziua lui, că așa-i frumos” – VIDEO

de: BZI.ro
14:02, 06 ian. 2023

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre efectele unui pelerinaj. Cum trebuie efectuat un pelerinaj, pentru a primi harul lui Dumnezeu?

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, efectele unui pelerinaj sunt impresionante. Pelerinajul este considerat, de cele mai multe ori, un act spiritual de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. Cu alte cuvinte, pelerinajul este un act de nevoință și o ofrandă de recunoștință.

De asemenea, pelerinajul constituie și un act de pocăință pentru păcate, fiind însoțit de mărturisirea păcatelor și de rugăciuni menite să mântuiască sufletul. Semnificațiile spirituale ale pelerinajului cuprind folosul său spiritual pentru viața personală a pelerinului, dar și pentru viața Bisericii în deplinătatea ei.

Care sunt efectele unui pelerinaj? Părintele Calistrat Chifan: „Aceste pelerinaje au în ele mii de minuni neînțelese și neștiute de nimeni”

Efectele unui pelerinaj sunt aceleași, indiferent dacă acesta este făcut personal sau în grup. Mai mult decât atât, potrivit spuselor părintelui Calistrat Chifan, este imposibil să nu ne apropiem de racla unui sfânt, în orice zi a anului, și să nu primim harul și binecuvântarea. Îndrăgitul duhovnic a oferit exemplul Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei moaște se află la Iași și, anual, în data de 14 octombrie, milioane de pelerini vin să își hrănească sufletul.

„În grup are același efect, personal are același efect. Eu sunt de acord ca oamenii să vină la Sfânta Cuvioasă Parascheva în număr cât de mare, nu-i o problemă, dar nu cred că există o zi din an, în care apropiindu-te de racla Cuvioasei Parascheva să nu primești harul și binecuvântarea. Este evident că la onomastica unui sfânt e bine să vii de ziua lui, că așa-i frumos. Dar dacă vii cu credință în orice zi din an, fie că este pe esplanadă, fie că este în baldachin, fie că este la locul ei în catedrală, în momentul în care ai atins racla sfintei, din clipa aceea tu ești sub harul lui Dumnezeu și nu trebuie să îți faci probleme. Deci aceste pelerinaje au în ele mii de minuni neînțelese și neștiute de nimeni.”, a mărturisit părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Ce este pelerinajul?

Pelerinajul reprezintă o formă de procesiune religioasă, caracterizată de deplasarea unui grup de credincioși pelerini, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, la un loc declarat sfânt. Acesta poate să fie, de pildă, o biserică, o moschee, un templu, un munte, o peșteră, un izvor sau o fântână.

Pelerinajul este practicat în toate religiile din lume, fapt pentru care unele drumuri și locuri de pelerinaj devenite renumite și extrem de îndrăgite. Pentru creștini, cunoscute sunt: Ierusalim, Roma, Santiago de Compostela și Lourdes.

La noi în țară, pelerinajul se desfășoară anual în luna octombrie, la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Acesta este unul dintre cele mai importante pelerinaje din partea de est a Europei și cel mai mare loc de pelerinaj din România. De asemenea, cunoscută este și data de 15 august, când are loc un pelerinaj, desfășurat cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea este numită popular, în special în zona Maramureșului, „Sfânta Mărie Mare”. Foarte apreciat de credincioșii de pretutindeni este pelerinajul la mormântul părintelui Arsenie Boca, care se desfășoară zilnic la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara.