Care sunt efectele consumului excesiv de alcool? Află totul despre bolile cauzate de dependența de alcool – VIDEO
Dacă nu știi care sunt efectele consumului de alcool, ai nimerit cum nu se poate mai bine. În rândurile următoare, descoperă care sunt bolile cauzate de dependența de alcool, potrivit dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonatorul Clinicii No Addict.
Alcoolismul, cunoscut și sub denumirea de etilism cronic, constituie o intoxicație cronică, o stare patologică, care își face apariția în urma consumului excesiv de alcool. Alcoolismul este definit printr-o dorință puternică, uneori incontrolabilă, de a consuma alcool. De cele mai multe ori, cei care suferă de alcoolism priotizează consumul de alcool, uitând de familie sau de locul de muncă. În timp, aceste persoane pot dezvolta o toleranță fizică, iar când consumul de alcool este oprit, apar simptome de sevraj.
Care sunt efectele consumului de alcool? Medicul Ovidiu Alexinschi: „Boli somatice extrem de grave, cardiace, diabet, boli hepatice, boli cronice”
Alcoolismul nu este un viciu, este o boală, care se manifestă prin dorința arzătoare de a bea. Chiar dacă se simt rău din cauza alcoolului, persoanele dependente continuă să bea și nu rescunosc că au o problemă din acest punct de vedere. Dacă la început alcoolul creează o stare euforică, de relaxare și de bună dispoziție, cu timpul duce la agresivitate, nerăbdare și chiar violență.
Consumat în exces, alcoolul nu conferă doar stări de bine, ci poate duce la apariția a numeroase boli, printre care se numără boli somatice extrem de grave, cardiace, diabet, boli hepatice ori afecțiuni cronice. Mai mult decât atât, potrivit medicului Ovidiu Alexinschi, cunoscutul pahar de vin roșu băut o dată pe zi este benefic doar persoanelor trecute de 40 de ani. În cazul tinerilor și adolescenților nu este recomandat, în special dacă obișnuiesc să consume alcool masiv, chiar și episodic.
„Dacă vorbim de alcool, la bărbați, la tineri, de altfel este și un studiu recent, tot în Lancet, care arată că problemele sunt la cei între 15-39 de ani, la tineri, adolescenți, care, dacă consumă alcool, riscul de a face ulterior inclusiv boli somatice extrem de grave, cardiace, diabet, boli hepatice, boli cronice, este foarte, foarte mare. În schimb, acel pahar de vin roșu anecdotic, nu-i foarte anecdotic, poate fi o opțiune pentru cei după 40 de ani, unde arată oarecare efecte benefice, dar cu siguranță nu pentru tineri și pentru adolscenți și pentru cei care consumă și consumă chiar și episodic masiv. Cei care beau în weekend foarte mult, cei care au un patern dipsomanic sau psuedodipsomanic.”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonatorul Clinicii No Addict, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Care sunt simptomele alcoolismului? Cum se simte o persoană care consumă alcool în mod excesiv
În majoritatea cazurilor, gravitatea situației nu este conștientizată de persoana care consumă alcool, ci de ceilalți oameni din jur. Printre simptomele alcoolismului se numără: neputința de a limita cantitatea de alcool consumată, nevoia intensă de a consuma alcool, consumul de alcool izolat de alte persoane ori pierderea interesului față de activitățile cândva plăcute.
De asemenea, alcoolismul se mai poate manifesta prin: amnezie în timpul consumului de alcool, senzația de iritabilitate atunci când se apropie momentul obișnuit de consum de alcool, mai ales dacă băutura nu este prezentă, desfășurarea unor ritualuri care implică alcool (de pildă, băuturi înainte de masă), toleranță ridicată la alcool (rezultată în urma consumului excesiv), stări de greață, transpirație și tremurături atunci când nu se consumă alcool.
Unele persoanele pot prezenta aceste semne sau simptome, fără să aibă vreo legătură cu alcoolul. Consumul de alcool devine o adevărată problemă, în momentul în care persoana prioritizează celelalte activități, în detrimentul activităților necesare sau obligatorii.