Care sunt cele mai frecvente traumatisme oftalmologice? Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „A fost avalanșă de cazuri în care au intrat la nivelul ochiului sârmulițe” – VIDEO
Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cele mai frecvente traumatisme oftalmologice. Care sunt acestea și cum pot fi prevenite?
Traumatismele oftalmologice sunt caracterizate printr-o varietate numeroasă de cazuri, manifestări clinice și severitate. În timp ce unele sunt minore și se tratează prin aplicarea unui simplu pansament local, altele sunt mai serioase și pot, chiar, cauza pierderea vederii ochiului lezat. Potrivit statisticilor, unul din 20 de consulturi oftalmologice este pentru un traumatism ocular, iar frecvența acestora poate fi explicată de poziția anatomică a ochiului.
Care sunt cele mai frecvente traumatisme oftalmologice? Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Nu am avut săptămână fără sârmuliță”
Cele mai frecvente cauze ale leziunilor traumatice oftalmologice sunt reprezentate de așchii, metal, bucăți de lemn, mingi de tenis, pietre, artificii, săgeți și altele asemenea. Acestea pot genera traumatisme penetrante sau perforante, în care integritatea epiteliului cornean este întreruptă ori structura ochiului este puternic afectată.
Potrivit medicului Camelia Bogdănici, foarte multe persoane se prezintă la consult oftalmologic din cauza sârmulițelor, care intră în ochi, de cele mai multe ori, în apropierea pupilei și afectează cristalinul. În unele cazuri, aceste sârmulițe ajung la nivelul corpului vitros și se implantează în retină.
„A fost avalanșă de cazuri în care au intrat la nivelul ochiului sârmulițe, fie de la perii, care au periile de sârmă, pentru că și-au curățat gardurile sau ce au mai avut de curățat. Și au sărit acele sârmulițe de la intracorneean, care a fost poate mai puțin grav, dar bineînțeles că, de obicei, vin în dreptul pupilei, până la sârme care au intrat efectiv în ochi, afectând cristalinul și dând o cataractă traumatică sau ajungând chiar la nivelul corpului vitros și chiar implantându-se în retină. Deci parcă nu am avut săptămână fără sârmuliță, cum spunem noi, pentru că toată lumea a încercat să își facă curat în curte afară.”, a declarat prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Când avem o activitate casnică, este bine să ne luăm un ochelar de protecție”
Multe persoane vin la medic din cauza accidentelor produse la strânsul și legatul porumbului ori la culegerea fructelor din copaci. În aceste situații, se pot produce eroziuni foarte mari și chiar plăgi corneene. Tocmai de aceea, prof. univ. dr. Camelia Bogdănici sfătuieșe pe toată lumea să își achiziționeze ochelari de protecție, înainte de a începe treburile casnice.
„Am avut, de exemplu, persoane tinere, chiar, care au ajutat la strânsul porumbului și legatul porumbului și atunci, de asemenea, au avut accidente. Se curăță porumbul de sâmburi și sar sâmburii și atunci pot să facă eroziuni foarte mari sau chiar plăgi corneene. S-au cules fructele din copaci și, fără să vrea, anumite crenguțe au atins corneea, au neglijat și nu au venit decât târziu și atunci au venit cu leziuni grave, cu o cheratită foarte urâtă. De aceea, eu spun întotdeauna, când avem o activitate casnică, este bine să ne luăm un ochelar de protecție. Nu mai spun de cei care lucrează în anumite meserii și care sunt obligați și care au dat de angajator un ochelar de protecție și nu îl folosesc. Este mult mai ieftin și mult mai sigur pentru tine să-ți protejezi ochii decât să ai un astfel de accident.”, a mai spus prof. univ. dr. Camelia Bogdănici.