Care sunt cauzele transpirației urât mirositoare? Află ce boli se pot ascunde în spatele acesteia
Transpirația abundentă și urât mirositoare poartă numele de bromhidroză. Și, pentru că sunt multe persoane care se confruntă cu această problemă, în articolul de astăzi vă vom dezvălui care sunt cauzele care duc la apariția mirosului neplăcut și ce boli se pot ascunde în spatele acestuia.
Majoritatea oamenilor știu că mirosul neplăcut de la subraț este provocat de transpirație. Însă, în realitate, transpirația în sine nu are miros. Aceasta este compusă din apă și sare, iar mirosul este cauzat de bacteriile care sunt atrase de zonele în care corpul transpiră cel mai mult. Printre acestea se numără: axilele, coapsele și picioarele.
Glandele responsabile de transpirație sunt glandele sudoripare. Acestea sunt de două tipuri, și anume: glande sudoripare ecrine (se deschid pe suprafața pielii – de exemplu cele care provoacă transpirația palmelor) și glande sudoripare apocrine (se deschid în foliculii firelor de păr – transpirația de la subraț sau din zona capului).
Cauzele transpirației urât mirositoare
Vinovate de transpirația urât mirositoare se fac bromhidroza, moștenirea genetică, alimentația și unele afecțiuni.
Bromhidroza constă într-o disfuncție a glandelor sudoripare, aflându-se în strânsă legătură cu glandele sudoripare apocrine și cu descompunerea bacteriilor. În plus, și glandele ecrine pot crea acest miros neplăcut, în special atunci când ați consumat ceapă, usturoi, varză sau broccoli.
De asemenea, de vină pentru transpirația abundentă și urât mirositoare poate fi și moștenirea genetică. De pildă, dacă unul dintre părinți transpiră excesiv și emană un miros puternic și neplăcut, se poate ca și dumneavoastră să vă confruntați cu aceeași problemă.
O influență covârșitoare în ceea ce privește mirosul neplăcut al transpirației o are alimentația. Se pare că ceapa, usturoiul și alte condimente pot face ca transpirația să capete un miros specific. La fel se întâmplă și în cazul cafelei, alcoolului sau tutunului. S-a demonstrat, chiar, că persoanele care consumă carne pot avea un miros neplăcut, spre deosebire de cele care adoptă un stil de viață vegan sau vegetarian.
Boli care stau în spatele transpirației urât mirositoare
Printre afecțiunile care provoacă transpirația excesivă și urât mirositoare se regăsesc obezitatea și diabetul. Aceste boli încurajează dezvoltarea bacteriilor, fapt ce duce la apariția unui miros neplăcut. De exemplu, diabetul poate da naștere unui miros asemănător acetonei, din cauza depozitelor reduse de insulină sau, din contră, din cauza rezistenței corpului la insulină. Totodată, și bolilele hepatice sau cele renale pot duce la apariția unui miros puternic al transpirației.
Și unele tipuri de infecții ale pielii sau afecțiuni pot provoca un miros neplăcut. Acestea sunt: trichomycosis axillaris (infecție bacteriană a foliculilor de păr de la subraț), eritrasma (infecție bacteriană superficială a pielii), intertrigo (erupție cutanată care poate deveni mirositoare în prezența unei infecții secundare suprapuse, cum ar fi candidoza). Mai mult, transpirația urât mirositoare poate fi cauzată și de menstruație sau infecții vaginale (infecție parazitară vaginală sau vaginoză bacteriană).
Nu în ultimul rând, stresul și anxietatea pot fi factori care determină ocazional transpirația abundentă, cu un miros neplăcut. În conformitate cu unele studii, stresul și hiperhidroza sunt interconectate. Sunt multe persoane care dezvoltă această afecțiune și suferă de stres, mai ales dacă transpirația în exces le afectează stima de sine sau încrederea.