Care sunt cauzele mâncărimii în nas: Tot ce trebuie să știi despre pruritul nazal
Te întrebi care sunt cauzele mâncărimii în nas? Ei bine, acestea pot fi atât de ordin spiritual, cât și de ordin medical. Află, în rândurile următoare, totul despre pruritul nazal.
În popor se spune că, atunci când te mâncă nasul, iei bătaie sau, din contră, vei avea parte de un eveniment fericit. De asemenea, atunci când nasul te mănâncă la suprafață, înseamnă că te vei întâlni cu o persoană pe care o placi.
În unele zone ale țării se mai spune că dacă te confrunți cu mâncărimi nazale, te vei certa cu cineva. În plus, se mai crede că vei avea o mare dilemă în viață sau că o să dai pest un nebun.
Dacă te mănâncă nasul pe interior, se poate să primești o vizită de la o persoană neașteptată. Mai mult decât atât, unii oameni sunt convinși că te vorbește cineva de rău, dacă nasul te mănâncă.
Lăsând la o parte superstițiile, pruritul nazal poate avea și cauze medicale.
Care sunt cauzele mâncărimii în nas: Explicații medicale
Dacă te mănâncă adesea nasul, mergi la medic. Se prea poate să te confrunți cu o problemă medicală, iar aceasta este modalitatea organismului prin care decide să te avertizeze că ceva nu funcționează așa cum ar trebui.
Există și cazuri în care nasul poate să te mănânce când intri în contact cu un condiment iritant. De pildă, multor gospodine li se întâmplă să strănute din cauza piperului, pe care îl pun la mâncare. În această situație, nu ar trebui să te îngrijorezi, deoarece este o reacție normală a organismului. Însă, este bine să știi că mâncărimea nazală poate fi cauzată de o alergie sau chiar de o rinită alergică. Ba chiar, poate apărea și nasul care curge, exact ca la o răceală. Unii oameni pot să își simtă ochii umflați sau să aibă senzația că se sufocă. Dacă observi la tine aceste simptome, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic, pentru a depista ce anume îți provoacă alergia.
Mâncărimile nazale pot fi date și de o infecție a sinusurilor. Bacteriile care ajung în căile respiratorii superioare îți pot da mari bătăi de cap. Pe lângă mâncărimi, te poți confrunta cu iritații serioase la nivelul nasului, atât pe exterior, cât și în interior.
În sfârșit, trebuie să știi că și dermatitele îți pot provoca mâncărimi nazale. Cele mai frecvente cazuri de acest fel sunt dermatitele seboreice, care afectează și nasul, deoarece acestea se manifestă în zona T a feței.
Tratament pentru mâncărimile nazale
Tratamentul clasic pentru mâncărimea în nas cuprinde: antihistaminice (contra alergiei), analgezice (pentru a calma jena locală), antitermice (pentru a reduce febra, în cazuri de viroze şi gripe), comprese reci pe nas (efect relaxant şi calmant pentru nas) și soluţii nazale dezinfectante.
Totodată, un rol covârșitor îl au și ceaiurile din plante. Un exemplu în acest sens este reprezentat de ceaiul de busuioc. Infuzia se realizează cu o linguriță de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită. Se lasă la infuzat opt minute și se beau două-trei căni de ceai pe zi. Tratamentul se realizează pe parcursul a zece zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.
Foarte bun pentru pruritul nazal este și ceaiul de cimbrișor. Se pune o linguriță de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat zece minute. Se beau trei căni pe zi, timp de 20 de zile.
Și ceaiul de ciuboțica-cucului tratează mâncărimea. Se adaugă o linguriță de plantă la 200 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat 8-10 minute. Se consumă imediat ce s-a răcit, câte trei căni pe zi, timp de 20 de zile.