Care sunt cauzele aritmiei cardiace? Dr. Dan Tesloianu: „Le putem împărți în cauze ischemice și nonischemice” – VIDEO

de: BZI.ro
10:48, 18 nov. 2022

Dr. Dan Tesloianu, coordonatorul de Compartiment și Laborator Cardiologie Intervențională din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre cauzele aritmiei cardiace. Care sunt acestea și cum pot fi clasificate?

Aritmia cardiacă este caracterizată de bătăi neregulate ale inimii, care pot fi atât prea lente, cât și prea rapide. Există mai multe tipuri de aritmie cardiacă, și anume: bradicardie (bătăi lente ale inimii), tahicardie (bătăi rapide ale inimii), fibrilație sau flutter atrial (bătăi neregulate ale inimii) și contracții atriale premature. De cele mai multe ori, aritmia cardiacă nu reprezintă o problemă gravă și nu produce complicații. Însă sunt și situații în care această tulburare poate crește riscul de stop cardiac sau accident vascular cerebral.

Dr. Dan Tesloianu, despre cauzele aritmiei cardiace: „Cardiopatia ischemică este una dintre cauzele majore semnificative”

Cauzele aritmiilor cardiace pot fi de ordin fizic, medical, emoțional sau genetic. În unele cazuri, aritmiile pot fi provocate de antibiotice și alte medicamente, precum: antihipertensivele, antidepresivele, antialergicele și medicamentele împotriva răcelii. De asemenea, aritmiile pot fi cauzate și de anumite afecțiuni, cum sunt: apneea în somn, tensiunea arterială crescută, diabetul, deshidratarea sau problemele de tiroidă, dar și de factorii legați de stilul de viață, precum fumatul, consumul de alcool, emoțiile puternice (furia, stresul sau anxietatea), exercițiile fizice și tusea.

Potrivit medicului Dan Tesloianu, cauzele aritmiilor cardiace pot fi împărțite în cauze ischemice și nonischemice.

„Le putem împărți în cauze ischemice și nonischemice. Ischemia miocardică, respectiv cardiopatia ischemică este una dintre cauzele majore semnificative și, de multe ori, generatoare de aritmii ventriculare severe, cu potențial letal. Ischemia miocardică cronică sau acută pot omorî direct prin tulburare severă de ritm”, a declarat medicul Dan Tesloianu, pentru BZI LIVE.

Medicul a subliniat influența stresului în ceea ce privește aritmia cardiacă. Acesta a precizat că orice ne scoate dintr-un nivel de bază este un stres pentru organism.

„Desigur, cauzele sunt multiple, trebuie să intrăm și la nivel celular. Dacă luăm fiecare canal implicat în intrarea ionilor intra și extra celular, cred că putem discuta zile întregi sau măcar o zi despre cauzele aritmiilor cardiace. Nonischemicele, iarăși, se împart în foarte multe situații. Și stresul poate fi o cauză de aritmie. Există vorba „a muri de bucurie”, se poate. Pentru că stres înseamnă orice ne scoate din normal, inclusiv o temperatură mai mare sau o temperatură mai mică este un stres pentru organism, nu numai că ne certăm cu cineva, cum crede lumea. Deci orice ne scoate dintr-un nivel de bază este un stres pentru organism, la nivel animalic vorbind. Și atunci stresul poate fi o cauză.”, a adăugat medicul.

Dr. Dan Tesloianu: „O altă cauză este abuzul de alcool”

Medicul Dan Tesloianu a precizat că o altă cauză a aritmiei cardiace este abuzul de alcool, care poate provoca tulburări serioase. Totodată, și abuzul de droguri sau administrarea de medicamente pot determina bătăi neregulate ale inimii.

„O altă cauză este abuzul de alcool. Există descrisă fibrilația atrială de weekend. Bea omul mai mult și intră în fibrilație, dar nu numai fibrilația atrială deasupra ventriculului, care e mai puțin periculoasă, dar abuzul de alcool poate declanșa și fenomene de tip ventricular și aritmii ventriculare severe. Mai poate declanșa și o afectare a cordului. De asemenea, abuzul de droguri sau așa-numitele aritmii non-iatrogene, prin administrarea unor medicamente, deci cauzele sunt multiple. Uneori există și așa-numitele aritmii fără o cauză aparentă.”, a mai spus dr. Dan Tesloianu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.