Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt beneficiile seleniului pentru sanatate
Care sunt beneficiile seleniului pentru sanatate

Care sunt beneficiile seleniului pentru sanatate

20 sept. 2020, 13:46,
în Sanatate

Seleniul este un oligoelement cu putere antioxidantă esențială pentru buna funcționare a corpului. Cu toate acestea, trebuie utilizat cu o anumită precauție. Care sunt beneficiile seleniului pentru sanatate descoperiti in randurile ce urmeaza!

Seleniul este un oligoelement antioxidant care joacă un rol cheie în mai multe funcții de protecție ale corpului, în special în lupta împotriva stresului oxidativ. Este depozitat în principal în corp în mușchi și ficat.

Care sunt beneficiile seleniului

Seleniul intră în structura mai multor enzime care au particularitatea de a contracara efectele radicalilor liberi, substanțe nocive care accelerează îmbătrânirea celulară și promovează bolile cardiovasculare. Cu alte cuvinte, se opune degenerării celulare și riscului cardiovascular. Rolul său este esențial și în metabolismul tiroidian, în prevenirea efectelor dăunătoare ale metalelor grele, cum ar fi plumbul, arsenicul etc. În plus, participă la mecanismele de apărare imună și la reacțiile antiinflamatorii ale organismului.

Utilizări

Seleniul are cu siguranță o serie de avantaje. Recomandat pentru:

lupta împotriva îmbătrânirii celulare premature,
promovează frumusețea părului și a unghiilor,
întăreste sistemul imunitar,
curățăcorpul de metale grele,
reglează ritmul cardiac.

Pentru a compensa un deficit de seleniu, suplimentarea sub formă de drojdie de bere poate fi o solutie.

Seleniu: bun pentru prevenirea cancerului?

În prezent, niciun studiu științific serios nu poate confirma că seleniul joacă un rol pozitiv în prevenirea sau tratamentul cancerului.

Doza zilnică recomandată

Aportul zilnic recomandat de seleniu este de ordinul a 20 până la 50 micrograme pe zi până la vârsta de 19 ani, 50 până la 60 micrograme pentru femei, inclusiv pentru femeile însărcinate sau care alăptează, 60 până la 70 micrograme pentru bărbați și 80 micrograme pentru persoanele cu vârsta peste 75 de ani.

Aportul de seleniu trebuie controlat deoarece o supradoză are ca rezultat leziuni ale pielii, căderea părului, tulburări digestive, oboseală intensă. Pe de altă parte, un deficit de seleniu poate duce la rezistență redusă la infecții, anemie, depigmentare a pielii sau slăbiciune musculară.

Alimente bogate în seleniu

Cele mai bogate alimente în seleniu sunt așa-numitele alimente proteice cu plumb: nuci braziliene, pește și crustacee, carne, ouă, măruntaie, lapte, brânzeturi, alimente din cereale integrale. Dar biodisponibilitatea este variabilă, între 20 și 50% pentru fructele de mare și 80% pentru cereale și drojdia de bere. O dietă echilibrată este totusi suficientă pentru a satisface nevoile nutriționale de seleniu.

Combinația de seleniu și vitamina E este benefică pentru corpul dumneavoastră, deoarece acțiunea sa sinergică vă protejează în mod eficient membranele celulare. Același lucru este valabil și pentru combinarea acestuia cu zincul. Efect antioxidant garantat! Pe de altă parte, prin asocierea cu fibre, este mai puțin asimilat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`