Care sunt beneficiile consumului unui pahar de rachiu. La ce trebuie să fiți atenți
Rachiul, cunoscut sub această denumire în nordul Moldovei, poate fi considerat un adevărat medicament. În urma studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, s-a constatat că această băutură alcoolică face minuni pentru organism. Cu o singură condiție, să fie consumată moderat.
Rachiul de casă conține o enzimă care este de mare ajutor în tratarea problemelor digestive și a celor cardiace. De atlfel, consumul acesteia este recomandat, cu moderație, înainte de masă, pentru a ajuta digestia. Atât timp cât este consumat în doze mici, are efecte uimitoare pentru sănătate.
Beneficiile rachiului pentru sănătate
În tradiția românească, rachiul sau țuica sunt comparate cu un medicament, iar consumul moderat, cel mult 30 ml pe zi, este recomandat pentru ameliorarea problemelor cu inima sau cele digestive.
Se știe că țuica de prună este un produs spirtos de maximum 40 – 45 de grade și se produce din prunele de vară, pe când rachiul este făcut din toate fructele adunate și lăsate la fermentat pe timpul verii.
De asemenea, anumite enzime pe care le conține această băutură ajută la reducerea depunerilor de colesterol pe artere și are un rol în prevenirea asteosclerozei și a infarctului miocardic.
Mai mult de atât, rachiul poate afecta nivelul de glucoză din sânge. Astfel, pacienții care au niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebuie să evite băuturile alcoolice, mai ales rachiul.
Cei care suferă de diabet trebuie să respecte anumite reguli atunci când doresc să consume alcool: femeile nu trebuie să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, iar bărbații două.
Este important să nu bei alcool pe stomacul gol sau atunci când zahărul din sânge este scăzut. De asemenea, nu este recomandat să bei alcool atunci când iei masa, nici măcar vin din diferite soiuri românești de viță de vie.
Este nerecomandat consumul de țuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemica, care muncesc și în frig femeile gravide. Țuica fiartă se bea în cantități mici, aproximativ 20 – 150 ml.
Nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătate
Când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea. Nu putem vorbi despre un așa-zis nivel sigur al consumului de alcool.
Nu contează cât de mult bei, riscul pentru sănătate începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică. Cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător, acesta este singurul lucru care se poate spune, cu siguranță. Astfel că, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur, de aceea, nici cocktail-urile precum e hugo nu sunt atât de bune, dacă sunt consumate în exces.
Pe lângă acest aspect, rachiul poate scoate răceala din corp, astfel că, dacă faci abstracție de mirosul ei specific, sau, și mai bine, dacă aerisești camera suficient, țuica poate servi drept soluție pentru frecționarea corpului, atunci când ai răcit. În definitiv, este alcool, nu?
Vei transpira abundent și vei elimina toxinele prin piele. Același efect îl obții și bând o ceșcuță de șuică fiartă, în care ai pus câteva boabe de piper. Mirosul înțepător al rachiului îți desfundă nasul, însă, nu repeta acest tratament, dacă vezi că nu dă roade, e bine să mergi la doctor.