Care este vârsta minimă pentru a închiria o mașină. Tinerii de 18 ani nu vor mai avea dreptul
Mulți vor să afle care este vârsta minimă pentru a închiria o mașină. Închirierea unei mașini se poate face doar în anumite condiții, stabilite atât prin lege cât și prin deciziile luate de fiecare companie. Cert este că tinerii de 18 ani nu vor mai avea dreptul să închirieze o mașină.
Care este vârsta minimă pentru a închiria o mașină
Sunt multe persoane care optează pentru închirierea unei mașini fie pentru că nu dispun de mașină personală și au nevoie, fie pentru că s-a stricat sau vor să meargă în vacanță cu o mașină închiriată. Mulți șoferi sunt mulțumiți de serviciile de închiriere auto pentru că la o mașină închiriată nu ai cheltuieli de întreținere, impozite sau asigurări obligatorii.
Este important de știut că majoritatea firmelor de închiriere auto impun mai multe reguli pentru șoferi, și anume să aibă vârsta minimă între 19 și 24 de ani, să dețină permis de conducere valabil, să aibă o experiență în conducere de cel puțin 1 an și să aibă mai puțin de 65 de ani.
Fiecare firmă de închiriere poate stabili propriile limite. Sunt firme care nu închiriază mașini decât celor care au peste 25 de ani, dar nu mai mult de 60 de ani. Alte firme, în schimb, acceptă șoferi mai tineri, dar impun plata unei taxe suplimentare. Chiar dacă legal nu există o vârstă maximă pentru a închiria o mașină, fiecare companie poate stabili limita dorită.
Reguli stricte pentru șoferii începători
Sunt șoferi care cred că trebuie să deții un permis auto de cel puțin un an pentru a avea dreptul să conduci în alt stat UE, dar acest lucru nu este adevărat. Conform legii din România și din restul statelor europene, nu există o limită de experiență. Indiferent de cât timp ai obținut permisul auto, poți conduce atât în România cât și în restul statelor UE. În România, șoferii care dețin permis de conducere de mai puțin de 12 luni sunt considerați începători.
Șoferii începători sunt obligați să:
- a) monteze semnul de începător, care are formă de disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, iar în centru are semnul exclamării de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și punctul cu diametrul de 10 mm;
- b) conducă cu o viteză mai mică cu 20 km/h decât limita legală, pe drumurile din afara localității.
De asemenea, este important ca semnul de începător să fie montat la motociclete și scutere, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare; la autoturisme: pe parbriz, dreapta – jos; pe lunetă, stânga – jos. Înainte de a circula în alt stat, este important ca șoferii să verifice regulile de circulație care se aplică în acea țară. De asemenea, este bine de știut dacă există limită de vârstă sau restricții privind conducerea anumitor vehicule.
O altă lege recentă îi vizează pe șoferii români care au obținut permis de conducere în altă țară. MAI a făcut modificări extrem de importante în Codul Rutier, pentru a veni în ajutorul șoferilor. Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.