Care este tensiunea normală la femei? Iată care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale la adulți, la copii și la bătrâni

de: BZI.ro
16:31, 07 sept. 2022

Dacă nu știi care este tensiunea normală la femei, ai ajuns în locul potrivit! În rândurile care urmează, vei afla care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale la femei, la copii și la bătrâni.

Tensiunea arterială este presiunea pe care coloana de sânge o exercită asupra învelișului intern al vaselor de sânge, cunoscut și sub numele de endoteliu vascular. Aceasta se realizează pe parcursul contracției miocardice (tensiunea sistolică) și a relaxării cardiace (tensiunea arterială diastolică).

Tensiunea sistolică reprezintă presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul contracției cardiace și este cuprinsă între 100 și 130 mmHg. În schimb, tensiunea diastolică se referă la presiunea exercitată asupra pereților arteriali în timpul relaxării miocardului între două contracții succesive, ale cărei valori fiziologice trebuie să fie mai mari de 85 mmHg.

Tensiunea arterială este presiunea pe care coloana de sânge o exercită asupra învelișului intern al vaselor de sânge, cunoscut și sub numele de endoteliu vascular.

Care este tensiunea normală la femei? Dar la copii și bătrâni?

În funcție de vârsta persoanei, valorile tensiunii arteriale la femei trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică. Astfel, tensiunea arterială normală la adulți (femei și bărbați deopotrivă) este de 120/80 mmHg, iar orice valoare care depășește 14 cu 9 conduce la hipertensiune arterială, o afecțiune care duce la degradarea sănătății.

La copii, tensiunea arterială sistolică poate fi între 70 și 140, iar tensiunea arterială diastolică poate fi cuprinsă între 50 și 80.

La persoanele vârstnice, tensiunea arterială normală poate fi mai mare decât a adulților. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge își pierd elasticitatea. Astfel, un bătrân poate avea o tensiune mai mare de 120/80 mmHg, însă nu trebuie să fie mai mare de 140/90 mmHg, deoarece se ajunge la hiptertensiune arterială, boală ce poate fi fatală.

În funcție de vârsta persoanei, valorile tensiunii arteriale trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică.

Cum măsori tensiunea arterială în mod corect? Sfaturi de la specialiști

Tensiunea arterială poate fi măsurată atât prin metoda clasică, cât și prin cea electronică. Printre regulile pe care pacientul trebuie să le respecte înainte de măsurarea tensiunii se numără: determinarea tensiunii arteriale să fie realizată după cinci minute de repaus, evitarea fumatului cu cel puțin 15 minute înainte de efectuarea măsurătorii, evitarea consumului de cafea în ora care precede determinarea tensiunii și evitarea administrării stimulentelor adrenergice de tipul epinefrinei sau a descongestionantelor nazale.

De asemenea, pentru ca valorile să fie corecte, se recomandă ca, în timpul determinării tensiunii arteriale, brațul pe care se aplică manșonul tensiometrului să fie situat la nivelul inimii. Mai mult, este foarte importantă ca aflarea tensiunii arteriale la pacienții care au diabet sau se află sub tratament antihipertensiv să se realizeze atunci când aceștia se află în poziție verticală (la câteva minute după ridicarea în picioare).

Tensiunea arterială poate fi măsurată și în decursul a 24-48 de ore, cu ajutorul dispozitivelor Holter. Acestea înregistrează automat valorile presiunii sistolice și diastolice, atât în timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Tensiunea arterială poate fi măsurată atât prin metoda clasică, cât și prin cea electronică.