Care este singurul medicament ce a dat rezultate în cazurile grave de COVID-19
Mai multe tari din Europa se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului persoanelor infectate cu COVID-19 care au nevoie de îngrijiri în unităţile de terapie intensivă, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus.
″Săptămâna trecută, numărul cazurilor (de COVID-19) a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie″, remarcă acesta, potrivit Agerpres.
În privinţa terapiilor, Tedros a menţionat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, declaraţie ce survine la scurt timp după ce OMS a anunţat rezultate sub aşteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului denumit ″Solidaritate″.
Remdesivir nu reduce mortalitatea
Un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19, spre deosebire de un studiu anterior care a făcut medicamentul un standard de îngrijire în Statele Unite și multe alte țări.
Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar acesta adaugă îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.
Medicamentul nu a fost aprobat pentru COVID-19 în SUA, dar a fost autorizat pentru utilizare de urgență după ce studiul anterior a constatat că a scurtat timpul de recuperare în medie cu cinci zile. Este aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19 în Regatul Unit și Europa și se numără printre tratamentele pe care le-a primit președintele american Donald Trump când a fost infectat.
Studiul OMS a implicat peste 11.000 de pacienți din 30 de țări. Aproximativ 2.750 au fost repartizați aleatoriu pentru a obține remdesivir. Restul au primit fie hidroxiclorochina, medicamentul antipaludic, interferonul de rapel al sistemului imunitar, combinatul antiviral lopinavir-ritonavir, fie doar îngrijiri obișnuite. Celelalte medicamente pentru COVID-19 au fost în mare parte excluse din studiile anterioare, dar nu și remdesivir.
Ratele de deces după 28 de zile, nevoia de aparate respiratorii și timpul petrecut în spital au fost relativ similare pentru cei cărora li s-a administrat remdesivir cu cei care au avut parte doar de îngrijiri obișnuite.