Care este scopul intervențiilor chirurgicale în ortopedie? Iată cât de importantă este mobilizarea rapidă a pacientului – VIDEO

de: BZI.ro
10:12, 10 mart. 2023

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre scopul intervențiilor chirurgicale în ortopedie. Iată cât de importantă este mobilizarea rapidă a pacientului.

Dacă afecțiunile ortopedice nu sunt tratate la timp, ele pot conduce la complicații. În majoritatea cazurilor, aceste complicații pot fi tratate doar prin intervenție chirurgicală, aceasta fiind unica soluție care poate reface leziunile și traumatismele de la nivelul articulațiilor, oaselor sau ligamentelor.

În altă ordine de idei, scopul intervenției chirurgicale este acela de a înlătura efectele unui traumatism sau ale unei leziuni și de a reconstrui normalitatea anatomică a zonei afectate, fie că ne referim la ligamente, fie la structuri osoase sau articulații.

Care este scopul intervențiilor chirurgicale în ortopedie? Medicul Dan Cionca: „Prelungirea repausului la pat antrenează o serie de complicații de decubit”

Potrivit medicului Dan Cionca, ținta intervențiilor chirurgicale în domeniul ortopediei este aceea de a mobiliza cât mai rapid pacientul. Acest lucru este necesar, deoarece, indiferent de patologia ortopedică pe care o are pacientul, prelungirea repausului la pat duce la o serie de complicații de decubit (de exemplu, o rană cangrenată care apare uneori la bolnavii siliţi să stea mult timp culcaţi). Vizați sunt pacienții vârstnici, care au fracturi de șold sau artroze ale șoldului sau genunchiului.

„În general, scopul intervențiilor chirurgicale în ortopedie este acela de a mobiliza cât mai rapid pacientul. De ce? Indiferent de patologia ortopedică pe care o are, pentru care ni se adresează, prelungirea repausului la pat antrenează o serie de complicații de decubit. Și mă gândesc, în special, la pacienții vârstinici, cu fracturi la șold sau cu artroze ale șoldului și genunchiului. Și atunci încerci să operezi, astfel încât să îi creezi circumstanțele mobilizării precoce. Și atunci recomandabil e să se mobilizeze cât mai rapid, să reia mobilizarea inițial cu un sprijin parțial, pregresiv, ajutat de un cadru metalic sau de alte dispozitive de ambulație, ulterior în funcție de calitatea osoasă să-i permiți sprijinul din ce în ce mai accentuat.”, a declarat conf. dr. Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

Cât de rapidă este recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale în ortopedie?

În cazul tinerilor, recuperarea este mai rapidă, grație calității osoase de care dispun. În schimb, bătrânii trebuie să facă față unei recuperări mai lente, fiindcă au oase osteoporotice, fragile, care le asigură o integrare protetică mai scăzută.

„Dacă la vârstnici vorbim de un os osteoporotic, fragil, care asigură o integrare protetică mai scăzută, la tânăr calitatea osoasă îi permite, să zicem, un sprijin mai rapid și în acest context o recuperare mai rapidă.”, a adăugat medicul Dan Cionca.

Întrebat dacă un tânăr, care tocmai a primit o proteză, mai poate face sport, medicul Dan Cionca a răspuns afirmativ, dar există mai multe condiții, care trebuie respectate. Iată care sunt acestea:

„Sigur. Protezele performante permit o recuperare rapidă cu aceleași cote preoperatorii. Poate trebuie nuanțat acest subiect la pacienții tineri, cu proteze ceramice, pentru că discutam despre tipul de interfață, calitatea materialului din care sunt fabricate componentele protetice. Ceramica are un avantaj extrem de mare, rata de uzură este cea mai mică, comparativ cu alte interfațe, mă refer la metal, metal polietilenă. În schimb, ceramica este un material casant. E greu să-l recomanzi unui parașutist care sare de la înălțime sau altor categorii de pacienți.”, a mai spus conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.