Care este rugăciunea inimii și de ce este bine să o rostești în fiecare zi
Rugăciunea inimii sau rugăciunea lui Iisus, cum mai este ea denumită, este considerată cea mai puternică rugăciune, fiindcă este utilă în toate împrejurările vieții. Chiar și părintele Arsenie Boca ne învață acest lucru.
„Orice ar face omul, oriunde ar merge, toate le împlineşte cu rugăciunea lui Iisus.”, stă scris în File de Pateric, la pagina 283.
„A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul.”, ne-a transmis părintele Arsenie Boca.
Rugăciunea inimii și însemnătatea ei pentru credincioși
Ortodocșii consideră rugăciunea inimii ca fiind una dintre cele mai profunde și mistice rugăciuni. Pe cât este de scurtă, pe atât este de practică și de specială. S-a demonstrat că repetarea ei pune ordine în gânduri și o îndreaptă cu ușurință spre rugăciune.
Rugăciunea lui Iisus, numită şi Rugăciunea inimii sau Rugăciunea minţii, este o rugăciune scurtă, simplă. Forma originală a rugăciunii s-a modificat de-a lungul timpului și a căpătat atât o formă scurtă, cum este: „Doamne, miluieşte-mă”, cât și o formă extinsă: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul.”
De asemenea, la Muntele Athos, cele mai folosite forme sunt „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine„ și „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă”.
Iisus ne-a îndemnat întotdeauna spre rugăciune: „Şi le spunea o pildă cum trebuie să se roage şi să nu-şi piardă nădejdea” (Luca 18:1), iar Sfântul Apostol Pavel cerea: „Rugaţi-vă neîncetat” (I Tesaloniceni 5:17).
Tocmai de aceea rugăciunea inimii este considerată cea mai puternică, pentru că poate fi rostită neîncetat.
De-a lungul vieții sale, părintele Arsenie Boca ne-a învățat că „atunci când Iisus spune: Tot ce veţi cere în numele Meu, Tatălui, veţi primi, El se referă în primul rând la lucrurile spirituale, la viaţa sufletului pentru care de fapt a venit în mijlocul oamenilor”.
Şi tot El spune cu alt prilej: Căutati Împărăţia lui Dumnezeu. Deci aceasta trebuie sa cerem în rugăciunea noastră. Cât priveşte lucrurile şi bunurile materiale, le putem cere, atât timp cât ele nu ne împiedică la cucerirea Împărăţiei.”
Cum o putem face mai puternică
Rugăciunea inimii devine din ce în ce mai puternică, atunci când reușim să spunem cât mai des. Felul în care ese bine să ne rugăm este destăinuit de părintele Cleopa, care ne-a învățat următoarele:
„Rugăciunea trebuie spusă cât mai des cu putinţă dar corelată cu ritmul respirator, pentru a nu obosi plămânii, adică cine respiră mai rar, o spune mai rar, iar cine respiră mai des, o spune cu atât mai des.”
Potrivit Sfântului Grigorie Sinaitul, Rugăciunea inimii trebuie spusă calm, fără zgomot, pentru ca vocea să nu împrăștie și să micșoreze atenția minții. Aceasta până când, obişnuindu-se cu lucrarea, va înainta în ea şi va primi putere de la Duhul Sfânt, să se roage puternic şi în întregime.
În acel moment, mintea nu va mai avea nevoie să audă cuvintele rostite, ci se va bucura să își facă lucrarea în adâncul sufletului.
Necesar de menționat este că la început ne rugăm cât putem şi cum putem, ca să ajungem să ne rugăm cum trebuie.
Sfântul Teofan Zăvorâtul ne învață că:
„Această rugăciune se mai numeşte şi a minţii, pentru că spunând-o, ea adună mintea care altfel nu se poate opri de la risipire şi rătăcire în toate părţile. Rugăciunea minţii se va înrădăcina în suflet şi este o armă foarte puternică împotriva gândurilor păcătoase.”
Rugăciunea inimii poate fi rostită în orice împrejurare ne găsește viața: în suferință, în bucurie, în tramvai, pe stradă, la petrecere sau acasă. Această puternică rugăciune poate fi rostită neîncetat, fiindcă numai în acest fel se liniștesc toate gândurile haotice, care ne marchează viața de zi cu zi.