Care este prima staţiune montană din România – FOTO

de: Echipa Bzi.ro
14:33, 07 mai 2020

Care este prima staţiune montană din România. Carpaţii României sunt unii dintre cei mai frumoşi munţi din Europa. De-a lungul anilor, aici au fost amenajate diferite staţiuni montane. Puţini ştiu că în anul 1894, la Păltiniş, a fost inaugurata prima staţiune montană din Carpaţii româneşti.

Păltiniş, staţiunea din inima României

La numai 32 de kilometri de Sibiu, în inima României, se afla una dintre cele mai frumoase staţiuni montane din ţara noastră. În anul 1894, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, Societatea Carpatină Transilvana avea să inaugureze aici prima staţiune montană din Carpaţii României. Pe lângă fătul că este cea mai veche staţiune montană din ţara noastră, Păltinişul este de asemenea şi staţiunea amenajată la cea mai mare altitudine, respectiv 1442 metri.

Deoarece în anul 1894, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, staţiunea proaspăt inaugurata era administrată de autorităţile austro-ungare. Astfel, la începutul secolului XX, staţiunea Păltiniş a devenit foarte cunoscută şi în afara graniţelor imperiului dualist, fiind considerată considerată drept „cel mai frumos loc din munţii de la răsărit de Karlovy Vary…”. La acea vreme, staţiunea Karlovy Vary din Boemia, era una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume. Aceasta era vestită pentru apele minerale miraculoase, ape în care s-au îmbăiat Maria Tereza, Tarul Petru, Bach, Beethoven, Goethe, Freud, Kafka şi Tolstoi.

Care este prima staţiune montană din România. Păltiniş, staţiune permanentă

Indiferent de anotimpurile din România, staţiunea Păltiniş este un loc luat cu asalt de către cei care vor o vacanţă în inima ţării. În orice perioadă a anului, staţiunea oferă turiştilor experienţe nenumărate. Aerul Păltinişului este unul dintre cele mai curate din întreaga ţară. Temperatura medie anuală este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de – 6 grade C). Staţiunea este înconjurată de păduri întinse de conifere iar aerul de aici încărcat de răşini, devine medicament în tratarea diferitelor afecţiuni generate de stres, surmenaj sau astenie. De asemenea aerul pur ce înconjoară întreaga zonă este recunoscut şi pentru bunele rezultate în combaterea afecţiunilor pulmonare.

În Păltiniş nu ai cum să te plictiseşti. În sezonul cald, este un loc perfect pentru drumeţiile montane, mai multe trasee fiind amenajate în acest sens. Păltinişul oferă posibilităţi de distracţie şi pentru amatorii de cicloturism sau sporturi extreme.

În sezonul rece, staţiunea oferă posibilităţi de schi. Zona Păltinişului este plină de părţii de schi de dificultate medie şi uşoară, condiţiile pentru practicarea acestui sport fiind accesibile din decembrie şi până în luna aprilie.
Cea mai cunoscută pârtie este Arenă Platos, fiind situată pe platoul Poiana Poplacii, la o altitudine de 1400 de metri în Munţii Cindrel. Complexul de schi de aici oferă turiştilor toate condiţiile pentru o vacanţă pe cinste.

Pârtia Arenă Platos este cunoscută şi pentru Bikini Race, unul dintre cele mai haioase şi inedite concursuri din ţară. În fiecare an, doamne şi domnişoare, echipate doar cu costum de baie, se întrec aici în diferite probe sportive specifice sezonului rece.

Obiective turistice în apropiere

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din staţiune este schitul Păltiniş, o biserică de lemn ridicată în jurul anului 1930. Aici, îşi doarme somnul de veci şi Constatin Noica, unul dintre cei mai cunoscuţi filozofi ai ţării noastre.

Alte obiective turistice importante ce merită a fi vizitate în zona Păltinişului sunt: Parcul Natural Cindrel, Rezervaţia Iezerele Cindrelului, Lacul Iezerul Mare sau Lacul Iezerul Mic.