Care este lungimea Marelui Zid Chinezesc? Puțini oameni cunosc răspunsul

de: BZI.ro
12:22, 24 dec. 2021

Lungimea Marelui Zid Chinezesc este un subiect mult discutat în ultimii ani. Pe ce distanță se întinde acesta, de fapt?

Marele Zid Chinezesc, supranumit „zidul lung de 10.000 Li”, este o construcție strategică, cu rol de apărare. Întins pe mii de kilometri, acest zid a fost construit cu scopul de a apăra granița imperiului chinez împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. În ciuda acestui fapt, mulți dintre inamicii țării au reușit să treacă peste această barieră. Invazia manchuriană (care a trecut prin zid) în secolul al XVII-lea a dus la căderea dinastiei Ming.

Nu multă lume știe, dar construcția zidului a durat peste 1800 de ani. În plus, construcția, întreținerea și supravegherea Marelui Zid au fost sarcini ale criminalilor condamnați în timpul dinastiei Qin.

Construcția zidului a durat peste 1800 de ani.

Care este lungimea Marelui Zid Chinezesc?

Marele Zid Chinezesc este o construcție gigantică a lumii antice, măsurând 21.196,18 de kilometri lungime. În acest fel, este considerat cela mai lung zid de pe Terra.

Încă nu se cunoaște care dintre formațiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului său cu valuri de pământ și piatră. Însă, ce știm cu exactitate este că, pentru a-și proteja statul pe care îl unificase, primul împărat al Chinei, Qin (221-210 î.Hr.) poruncește să fie legate între ele fortificații clădite de predecesorii săi. Prin urmare, el înaintează atât spre est cât și spre vest, pe o lungime totală de circa 5.000 kilometri, realizând cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru.

În perioada dinastiei următoare, Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est și spre vest, până la o lungime de 21.196,18 kilometri. Mai mult, pe timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6.400 kilometri, din cauza stricăciunilor suferite pe parcursul a o mie de ani.

Marele Zid Chinezesc este pavat cu piatră și a fost folosit ca șosea strategică, dar și ca drum comercial. În anul 1952, a fost luat sub protecție guvernamentală și a fost declarat monument istoric al Chinei. Din păcate, numai o mică porțiuni din zid a fost reabilitată și accesibilă turiștilor.

În perioada dinastiei următoare, Han (206 î.Hr.-220 d.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est și spre vest, până la o lungime de 21.196,18 kilometri.

Controverse privind Marele Zid Chinezesc

În 1754, William Stukeley, un anticar britanic, a menționat într-o scrisoare faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”. Mulți ani mai târziu, Henry Norman, jurnalist englez, a citat același lucru într-un articol de ziar. Informația s-a răspândit rapid, însă a fost demontată de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună. Echipajele au spus că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită.

Cu toate acestea, zidul este o construcție gigantică, considerată după volum ca fiind cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.

Cercetătorii sunt de părere că prima porțiune a zidului a fost construită probabil în a doua jumătate a secolului V î.Hr, în timpul dezbinării Imperiului chinez (475-221 î.Hr.), cu scop de apărare împotriva nomazilor din nord. La construcția zidului s-a folosit piatră așezată pe straturi, din lipsă de argilă. Mortarul utilizat era produs din piatră de calcar arsă amestecat cu amidonul din orez.

În ceea ce privește grosimea zidului, aceasta este una aparte. De exemplu, în regiunea Peking, zidul are o grosime între 4 și 8 m, la coama zidului 8, iar la bază 10 m grosime. La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m înălțime cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozit de arme. Se apreciază ca ar fi existat cca. 25.000 de asemenea turnuri integrate în zid și 15.000 de turnuri pentru semnalizare care făceau legătura cu capitala situată lângă Kashgar.

Cercetătorii sunt de părere că prima porțiune a zidului a fost construită probabil în a doua jumătate a secolului V î.Hr, în timpul dezbinării Imperiului chinez (475-221 î.Hr.)