Care este locul de muncă care te plătește cu 11.000 de lei în mână
Prețurile pentru majoritatea produselor au crescut exponențial în ultimii ani, iar din acest motiv românii sunt interesați să găsească locuri de muncă mai bine plătite. Află care este jobul care îți bagă în buzunar 11.000 de lei pe lună.
Care este locul de muncă care te remunerează cu 11.000 de lei la finalul lunii
Dacă aruncăm o privire asupra statisticilor, vom observa că în luna mai salariul mediu pe România a scăzut cu aproximativ 100 de lei. Totuși, acesta s-a menținut peste 5.100 de lei pe lună, iar bugetarii s-au bucurat de măriri de 10% și vouchere de vacanță.
Norocoșii la acest capitol rămân IT-știi, care ating sume ce depășesc 11.000 de lei lunar, în timp ce la polul opus se află angajații din industria confecțiilor care trebuie să se mulțumească cu doar 2.800 de lei pe lună sau chiar mai puțin.
Dacă ne referim la creșterile înregistrate la nivelul salariului mediu net, aceastea s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), scrie Mediafax.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– Cu 42,1% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 35,6% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)
– Între 20,0% și 24,0% în fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), telecomunicaţii
– Între 13,0% și 17,5% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c. a, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice
– Între 7,5% și 12,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.
Scăderea câștigului salarial mediu net față de luna februarie 2024 a fost influențată de acordarea în lunile precedente a unor premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), beneficii în natură și ajutoare financiare, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, această scădere a fost cauzată de nerealizările de producție sau de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), precum și de angajarea de personal cu câștiguri salariale mai mici decât media în anumite sectoare economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– Cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii
– Între 3,0% și 7,0% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.
În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), învăţământ (+4,6%), respectiv în administraţia publică (+1,7%).