Care este forma corectă, a-și sau ași? Iată și câteva trucuri prin care poți scrie mai frumos de mână
Nu numai elevii, dar și persoanele adulte, în diverse contexte de comunicare scrisă, inclusiv pe internet, întâmpină dificultăți când este vorba de ortografierea structurilor de genul „a-și” sau „ași”. Limba română poate crea confuzii, mai ales când două cuvinte similare ca formă au sensuri și utilizări complet diferite.
Cu toții auzim zilnic greșelile gramaticale pe care le fac cei din jur, care parcă ne zgârie urechile. Cel mai rău este că de multe ori și noi comitem greșeli de vorbire, de scriere, folosim termeni greșiți sau nu folosim corect semnele de punctuație.
Care este forma corectă, a-și sau ași?
Trebuie precizat de la început că „ași”, scris într-un singur cuvânt, alăturat unui verb precum „ași da”, „ași spune”, „ași oferi”, „ași cumpăra”, „ași dori” ș.a.m.d. sunt formulări care nu au sens.
În limba română, „ași” este doar pluralul substantivului as, cu sensurile: 1. Carte de joc marcată cu un singur punct sau semn și care, de obicei, este considerată ca având cea mai mare valoare față de cărțile de aceeași culoare; birlic. 2. Fig. Persoană care se distinge în mod cu totul deosebit într-un domeniu oarecare prin pricepere sau îndemânare; 3. Monedă romană de aramă sau de bronz, folosită ca unitate monetară. – Din fr. as, it. asso (DEX). Iată și varianta corectă dintre „însfârșit sau în sfârșit”.
Structura „a-și” este, de asemenea, corectă, dar numai atunci când este vorba de un verb la modul infinitiv, construit cu pronumele reflexiv, forma neaccentuată „și”, de la sieși, își. Exemple sunt propozițiile următoare: „A-și cheltui acum toate economiile ar fi un gest necugetat”; „A-și da arama pe față stă în obiceiul lui”.
Dacă ne gândim la „aș”, fără i, ei bine, acesta este verbul auxuliar al modului condițional-optativ, forma de persoana I, singular și aceasta este singura ortografiere corectă, în acest caz, al condiționalului. Se va spune corect, de exemplu „Eu aș da oricât pentru îndeplinirea acestei dorințe”; „Aș spune adevărul”.
Cum să scrii frumos
În ultimii ani, ne-am obișnuit să tipărim texte, iar când suntem nevoiți să scriem de mână, începem să conștientizăm că ne-am pierdut exercițiul, că nu mai știm să legăm literele între ele. Cel puțin nu citeț.
Unii oameni cred că stilourile sunt mai bune decât pixurile sau creioanele, dar aceasta nu este o regulă pentru caligrafie. Alege instrumentul de scris pe care simți că îl „străpânești” cel mai bine și, foarte important, care scrie suficient de bine încât să nu fii nevoit să apeși tare pe el când îl pui pe hârtie. De asemenea, poți afla și care e varianta corectă dintre calumea sau ca lumea.
Poate părea surprinzător, dar și postura ne influențează caligrafia. Înainte de toate, alege să scrii la birou sau pe o masă, niciodată pe canapea. Spatele trebuie să fei drept, dar fără să-l forțezi. Menține o postură cât de dreaptă îți este confortabil. Umerii trebuie să fie relaxați, nici ridicați, nici aduși în față, nici trași în spate.
Încearcă să nu tragi prea tare pixul sau stiloul între degete. Dacă îl ții prea strâns, mușchii se tensionează și vei face un efort suplimentar la scris, iar aceasta se va vedea în forma pe care o dai literelor. Mai mult decât să ai un scris frumos, contează să știi care este diferența dintre a-și sau ași, precum și recunoașterea altor greșeli gramaticale din limba română.