Care este diferența între zi onomastică și zi de naștere? Cele mai comune zile onomastice

de: BZI.ro
15:00, 20 iul. 2024

Chiar dacă în unele cazuri, cele două zile corespund, ziua onomastică este cea în care se serbează un anumit nume. Cele două nu sunt, în niciun caz, același lucru.

Ce este ziua onomastică?

Cum îi dă numele, ziua de naștere este aceea când te-ai născut. Pe de altă parte, ziua onomastică este o tradiție din Europa și America Latină în care constă în sărbătorirea uneia sau mai multor zile din an legate de prenumele unei persoane. De obicei, se sărbătoresc numele de Sfinți din Calendarul Ortodox.

Termenul vine din grecescul „onoma” și înseamnă zi de nume. Astfel, onomastica nu are legătură cu ziua de naștere, ci cu numele Sfântului care se sărbătorește în acea zi.

Cele mai comune zile onomastice sunt: Sfântul Constantin (21 mai), Sfânta Claudia (20 martie, 18 mai, 6 iunie, 18 august), Sfântul Daniel (17 decembrie), Sfântul Dumitru (8 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie), Sfânta Ecaterina (24 martie, 29 aprilie, 25 noiembrie), Sfânta Elena (21 mai), Sfântul Eugen (23 ianuarie, 2 iunie, 13 iulie), Sfântul Florian (4 mai), Sfântul Gabriel (8 noiembrie), Sfântul Ioan (7 ianuarie, 20 mai, 15 august), Sfânta Maria (15 august, 8 septembrie), Sfântul Mihai (29 septembrie, 8 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), Sfântul Petre (29 iunie), Sfântul Ștefan (27 decembrie), Sfântul Vasile (1 ianuarie), Sfântul Vladimir (24 mai, 15 iulie).

Cele mai rare zile de naștere

Conform statisticilor, luna cu cele mai puține zile de naștere este ianuarie. În schimb, la polul opus se află luna septembrie. Pe locurile 2 și 3 în ceea ce privesc cele mai multe zile de naștere se află iulie și august.

Zilele de naștere deosebite și rare sunt: 1-5 ianuarie, 13 si 29 februarie, 13 martie, 1, 5, 11, 13, 19 aprilie, 9 si 30 mai, 13 iunie, 4 si 5 iulie, 13, 22-29 noiembrie, 13, 23-26 decembrie. Dacă ești născut în una dintre aceste date, te poți considera deosebit, împărțind ziua cu puține persoane.

Totodată, specialiștii au arătat că este relevantă ordinea copiilor dintr-o familie în ceea ce privește caracterul lor. Astfel, s-a arătat că primul născut este mai probabil să aibă rezultate academice uimitoare și ambiție, un simt puternic al responsabilității, maturitate și abilități de lider mai dezvoltate.

Cel de-al doilea copil e mai predispus să fie mai cooperativ, flexibil și sociabil, capabil să își facă noi prieteni și să mențină legăturile cu aceștia foarte ușor. În ceea ce privește mezinul, acesta va fi fermecător și plăcut de toată lumea, există șanse să fie mai creativ decât frații mai mari, are un simț puternic al siguranței și al încrederii, posibil mai puțin responsabil sau matur față de frații mai mari.

În ceea ce privesc copiii singuri la părinți, aceștia au tendința să imite comportamentul părinților, prin urmare vor fi mai responsabili și își vor asuma mai des sarcini mai importante. Totodată, au tendința să controleze lucrurile, așadar vor fi deranjați când acestea nu vor merge așa cum își doresc.

Astfel, ziua de naștere nu are nicio legătură cu ziua onomastică. Faptul că acestea două pot corespunde este doar o coincidență.