Care este diferența dintre ortodocșii pe stil nou și cei pe stil vechi? Iată explicațiile părintelui Calistrat Chifan – VIDEO
Multe persoane se întreabă care este diferența dintre ortodocșii pe stil nou și cei pe stil vechi. Descoperă, în acest articol, explicațiile părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.
Cu siguranță, fiecare dintre noi am auzit de calendarul pe „stil vechi”, fiindcă unele dintre Bisercile Ortodoxe, dar și călugării de la Muntele Athos încă îl mai utilizează. În Republica Moldova și în Rusia este folosit un calendar dublu, care cuprinde data calendarului nou, dar și data calendarului religios pe stil vechi.
Pe stil vechi sunt sărbătorite aceleași praznice împărătești, sărbători și sfinți din calendarul pe stil nou, singura deosebire fiind că se serbează cu diferență de 13 zile.
Care este diferența dintre ortodocșii pe stiul nou și cei pe stil vechi?
În timpurile străvechi, calendarele erau diferite în funcție de credințele pe care le aveau oamenii. Acest lucru s-a întâmplat până în anul 47 î.Hr., atunci când Iulius Cezar a conceput calendarul iulian și a alcătuit anul așa cum este astăzi. A atribuit ziua de 1 ianuarie lui Ianus, zeul Începuturilor, zeul ușii, al sărbătorilor și riturilor de trecere și al fenomenelor de tranziție. Astfel că, tradiția de Revelion a luat naștere când romanii au început să își decoreze casele și să organizeze petreceri pentru prima zi a anului.
Denumirea stil vechi este dată prin opoziție față de stilul nou care corespunde calendarului gregorian.
„Aici la noi, în România, se face o mică greșeală. Asta ar trebui să fie în atenția dumnealor, ei răspund, nu avem dreptul să bârfim, să judecăm. Am avut ucenici care s-au căsătorit cu fete stiliste, cum spunem noi, că ei așa își zic, stiliști, de la stilul vechi și stilul nou și pe care ei i-au botezat, că nu-i valabil botezul de la noi, asta e o mare greșeală. Sau când au venit de la dânșii spre noi, la fel au zis: „Nu, că trebuie să-i botezăm, că nu-s botezați”. Aici întotdeauna mi-a fost frică să iau o decizie, m-am spălat pe mâini, m-am ferit, am stat cuminte în banca mea, n-am făcut abuz, pentru că părintele Cleopa spunea așa: „Cine botează a doua oară, răstignește pe Hristos.” Și este mărturie în Sfânta Scriptură: „Nu poți să aduci pocăință în numele Crucii de două ori. Hristos o dată s-a răstignit pentru păcatele noastre și noi nu putem să îl răstignim de mai multe ori.” Adică nu ne putem face noi cabinete de botez, că eu botez mai perfect ca tine sau tu botezi mai perfect ca mine.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Se duelează Hristos cu Hristos?”
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că stilul nou și cel vechi sunt două firi și două voi, dar unite și neamestecate, neîmpărțite și nedespărțite.
„Am văzut o carte de stil vechi, un molitfelnic al stilului vechi. Scria la dumnealor, în cartea respectivă: „Te lepezi de blestemata credință de stil nou, diavolească și antihristică? Mă lepăd de blestemata credință diavolească și antihristică pe stil nou.” Băi, frate, ce faci? Se duelează Hristos cu Hristos? Au fost două firi și două voi, dar unite și neamestecate, neîmpărțite și nedespărțite. El e totul întru toate. Deci aici trebuie să fii înțelept.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.