Care este diferența dintre făina 00 și făina 000? Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi făină
Dacă ultima rețetă nu ți-a ieșit așa cum te așteptai, trebuie să fie vina făinii. Există o mare diferență între făina 00 și făina 000, pe care ți-o vom dezvălui în rândurile care urmează.
Nu multă lume știe, dar făina albă poate fi de mai multe tipuri, în funcție de gradul de rafinare. Astfel că, primul lucru la care trebuie să te uiți, atunci când mergi la cumpărături, este numărul care apare pe ambalaj. Făina poate fi: 0, 00, 000, 480, 550, 650. Cea 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară. În schimb, făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten. De aceea, doar alegând făina potrivită, rețeta va fi un succes.
Tipuri de făină: Care este diferența dintre făina 00 și făina 000?
Pentru că există tipuri de aluat care nu vor ieși niciodată fără făina potrivită, ți-am pregătit o listă cu tipurile de făină. Așa vei face mai ușor diferența între ele.
Făina tip 000
Făina tip 000 este acea făină pe care o cunosc toate gospodinele. Aceasta se găsește ușor și este foarte fină și rafinată. De asemenea, este și slabă, în sensul că are un procent mic de proteină (aproximativ 7-9%). Proteina din făină este acel element care contribuie la dezvoltarea glutenului din aluat. Glutenul face ca aluatul să fie mai elastic și mai rezistent.
Acest tip de făină este ideal pentru prepararea aluaturilor ușoare și aerate, cum sunt blaturile de tort, clătitele, tartele etc.
Făina tip 450
Făina 450 nu este o făină la fel de ușor de găsit în magazine, precum este cea 000. Aceasta este folosită în cofetării pentru torturi, biscuiți și prăjituri.
Făina tip 550
Făina 550 poate fi folosită cu succes în mai toate rețetele. Conținutul de proteină este de 10-12% și poate fi utilizată pentru prepararea torturilor, prăjiturilor, pâinii, pizzelor, chiar dacă nu crește ca o făină mai dură.
Făina tip 650
Făina 650 are o concentrație mare de proteină (între 12-14%), fiind o făină din grâu dur. Este folosită adesea pentru pâine și pizza sau alte aluaturi ce au nevoie de dospire, de forță și de elasticitate.
Făina tip 00
Făina 00 este o făină albă, care are o cantitate mare de proteină de calitate. Aceasta ajută aluatul să fie elastic, ideal pentru pizza sau focaccia. Este bună și pentru prepararea pastelor.
Acest tip de făină poate fi găsit la mai multe brand-uri italienești.
Făina tip 0
Făina 0 nu se găsește cu ușurință, fiind obținută dintr-un grâu originar din Canada/Nordul US. Are 14-15% proteină, iar acest lucru o face perfectă pentru aluaturi elastice. Este ideală pentru prepararea aluaturilor cu procent mare de hidratare. Dacă pentru astfel de aluaturi vei utiliza o făină slabă (de exemplu 000), eșecul va fi inevitabil.
Ce reprezintă factorul W al făinii
Factorul W este unitatea de măsură pentru forța făinii. El este responsabil de stabilirea calității proteinelor din făină, care se realizează cu ajutorul unui alveograf. Acesta suflă în aer discuri de aluat din diverse făini, formând un balon, care la un moment dat se sparge. În cazul în care glutenul este slab și aluatul nu este elastic, balonul se sparge repede.
Iată cum se clasifică făina, în funcție de factorul W: 170W – făină slabă, folosită pentru napolitane, biscuiți, grisine și sosuri; 180W – 260W – făină medie, ideală pentru paste, produse de patiserie și pizza; 280W – 350W – este o făină puternică, utilizată pentru pizza, pâine artizanală și paste cu ou; 350W – 450W – este atribuită unor făinuri speciale, fabricate din grâu dur (sunt folosite pentru a întări alte făinuri).