Care este diametrul Soarelui? Află totul despre steaua din centrul sistemului solar

de: BZI.ro
13:02, 08 iun. 2022

Mulți oameni se întreabă care este diametrul Soarelui. Ei bine, în acest articol, veți găsi toate informațiile necesare despre minunata stea din centrul sistemului solar.

Soarele este steaua din centrul sistemului solar, fiind o sferă aproape perfectă, alcătuită din plasmă fierbinte. Acesta este ținut de gravitație și modelat de un câmp magnetic, constituind, de departe, cea mai importantă sursă de energie pentru viața pământenilor.

Soarele este format din hidrogen (~ 73 %), heliu (~ 25 %), dar conține și mici cantități de elemente mai grele, cum sunt oxigenul, carbonul, neonul și fierul. Potrivit specialiștilor, în prezent, Soarele fuzionează aproximativ 600 de milioane de tone de hidrogen în heliu în fiecare secundă, transformând 4 milioane de tone de materie în energie. Această energie despre care vă vorbim este sursa luminii și a căldurii Soarelui și poate dura între 10.000 și 170.000 de ani să scape din nucleul său.

Încă din timpuri preistorice, oamenii au recunoscut efectul uriaș al Soarelui pe Pământ, fiind considerat, în unele culturi, o zeitate.

Încă din timpuri preistorice, oamenii au recunoscut efectul uriaș al Soarelui pe Pământ, fiind considerat, în unele culturi, o zeitate.

Care este diametrul Soarelui?

Diametrul Soarelui este de 1.392.684 km, plus/minus 65 km. Deși pare imposibil, oamenii de știință au reușit să realizeze aceste măsurători prin cronometrarea precisă a duratei tranzitului planetei Mercur peste Soare, fenomen ce a avut loc în 2003 și 2006. Cu toate acestea, chiar dacă valoarea obținută este una precisă, în toate aplicațiile se folosește un diametru mediu al Soarelui, și anume 1.392.000 km.

Pentru că Soarele este uriaș, diametrul acestuia este doar al discului vizibil prin metode obișnuite. În ceea ce privește coroana acestuia, adică atmosfera lui rarefiată, are un diametru de 5 milioane de kilometri.

Soarele este de 109 ori mai mare în diametru decât Terra și are o masă de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât a planetei noastre. Astfel că, această stea uriașă reprezintă aproximativ 99,86 % din masa totală a Sistemului Solar.

Soarele este de departe cel mai strălucitor obiect de pe cerul Pământului, cu o magnitudine aparentă de -26,74. Aceasta este de aproximativ 13 miliarde de ori mai strălucitoare decât următoarea stea ca strălucire, Sirius, care are o magnitudine aparentă de -1,46, potrivit Wikipedia.

Diametrul Soarelui este de 1.392.684 km, plus/minus 65 km.

Care este structura Soarelui?

Oamenii de știință au dezvăluit că Soarele este împărțit în șase straturi. Distribuția acestora se realizează pe zone diferite și începe din interior. Iată care sunt și prin ce se caracterizează cele șase straturi.

Zona centrală a Soarelui este reprezentată de nucleu. Din această zonă pleacă toate reacțiile nucleare, iar dimensiunea sa este de aproximativ o cincime din întreaga stea. Aici, temperaturile ating valori de 15 milioane de grade Celsius. În plus, presiunea ridicată din miezul soarelui îl face să fie un nucleu echivalent cu un reactor de fuziune nucleară.

Cel de-al doilea strat este zona radioactivă. La nivelul acestuia, energia din nucleu se propagă către mecanismul de radiație, iar toate substanțele existente se găsesc în stare plasmatică. Temperaturile ajung la aproximativ 5 milioane de Kelvin, iar energia este transformată în fotoni, care sunt transmiși și reabsorbiți de multe ori de particulele care alcătuiesc plasma.

Următorul strat este zona convectivă. Aici, transferul de energie se întâmplă să fie prin convecție, iar fotonii ajung în zona de radiație. Temperatura la care se ajunge la acest nivel este de aproximativ 2 milioane de kelvini.

Partea care se vede cu ochiul liber poartă numele de fotosferă. Aceasta poate fi văzută printr-un telescop cu filtru, pentru protecția vederii.

Cromosfera este un strat exterior, ce se caracterizează printr-o lumină roșie și o grosime variabilă.

În final, coroana este reprezentată de un strat neregulat, care se extinde pe mai multe raze solare. Temperatura sa este de două milioane de Kelvin.

Oamenii de știință au dezvăluit că Soarele este împărțit în șase straturi.